kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çığlık çetesi çökertildi

Yeni Haber
İstanbul'da hırsızlık ve gasp olaylarına ilişkin düzenlenen 3 ayrı operasyonda toplam 45 kişinin gözaltına alındığı bildirildi ..
Bağcılar'da "Çığlık maskesi" takarak kuyumcu soygunu gerçekleştirdikleri ileri sürülen biri kadın 16 kişi, Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi. Kara çarşaf giyerek de kendilerini kamufle ettikleri iddia edilen zanlıların, 6 kuyumcu soygunu dahil 37 ayrı suça karıştıkları öne sürüldü.

İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü'nde yapılan açıklamada, "Çığlık operasyonu", "Mancınık Operasyonu" ve "Testere Operasyonu" ile ilgili bilgi verildi.

Açıklamayı, Asayiş Müdürlüğü'nden sorumlu Emniyet Müdür yardımcısı Ogün Toprak yaptı. Toprak, 29 Haziran 2007'de Bağcılar'da çığlık maskesi takarak girdikleri Cihan Kuyumculuk'tan silah tehtidiyle 5 kilo 500 gram altın ve 3 bin 500 YTL alarak kaçtıkları ileri sürülen kişilerin yakalandığını söyledi. Olayın ardından harekete geçen Gasp Büro Amirliği ekiplerinin amansız takipleri sonucunda 23 kişinin yakalandığını belirten Toprak, bu kişilerin birçok soygun olayının da faili olduklarını kaydetti.

Zanlıların 31 Mayıs 2007 tarihinde Avcılar'da Güler Kuyumculuk'a da kendilerini kamufle etmek için kara çarşaf giydikleri öğrenilen zanlıların, 6 kuyumcudan gasp, 3 şahıstan ve 3 otodan gasp olmak üzere toplam 37 ayrı suç işledikleri ileri sürüldü. Örgüt liderliğini Çanakkale Cezaevi'nde tutuklu bulunurken firar ettiği ileri sürülen Polat A.'nın yaptığı öğrenilen çetenin lider yardımcılığını ise Tunçay Y.'nin yürüttüğü iddia edildi.

Zanlılardan Serkan A.'nın, polis tarafından takip edildiği sırada bir kuyumcu gaspını yapmaya teşebbüs aşamasında maskelerle birlikte 17 Kasım 2007 tarihinde yakalandığı ve çıkartıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildiği öğrenildi. Serkan A.'nın sevgili olduğu iddia edilen Serap K.'nin ise sevgilisiyle birlikte çetenin parasını bankada muhafaza altında bulundurarak çetenin kasası olduğu öne sürüldü.

Zanlılardan Kerem B. ile Nizamettin B.'nin, Kapalıçarşı'da gümüşçülük yaptığı, çete tarafından soygunda elde edilen altınları eriterek piyasaya sürüp çeteye para kazandırdığı ileri sürüldü. İşlemleri tamamlanan zarlılar, Bakırköy Adliyesi'ne gönderildi.

30 AYRI 'HIRSIZLIK' OLAYINDAN YAKALANAN 19 KİŞİ ADLİYEYE GÖNDERİLDİ

Ayrıca, 30 ayrı hırsızlık olayından sorumlu oldukları ileri sürülen biri kadın 19 kişinin ise "Mancınık operasyonu" ile gözaltına alındığı öğrenildi. Çete liderliğini halen cezaevinde bulunan R.G. ile A.F.T.'nin yaptığı iddia edilen zanlılarla birlikte 1 adet tabanca, 2 adet otomobil, 15 adet fişek, 26 adet cep telefonu, 1 adet ziynet eşyası, bir miktar esrar maddesi, 7 adet fotoğraf makinesi, 2 adet elektronik eşya, 10 adet SIM kart ve 2 adet otomobil ruhsatı ele geçirildi.

Malzemeler arasında yeralan etrafı sünger ve pamuk ile sarılmış telefonların ise cezaevinde bulunan arkadaşlarına cezaevi duvarının üzerinden atılmak için hazırlandığı, sarmalanmasının amacının ise yere düştüğünde ses çıkarmamasının ve kırılmamasının amaçlandığı iddia edildi. Suç işlemek amacıyla örgüt kurdukları ileri sürülen zanlıların, 25 evden hırsızlık, 1 işyerinden hırsızlık, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek, 1 sahtecilik ve 1 uyuşturucu madde bulundurmak suçlarından ifadelerine başvurulduğu öğrenildi. İfadeleri alınan ve işlemleri tamamlanan zanlılar, Beşiktaş'ta bulunan İstanbul Adliyesi'ne çıkarıldı.

HURDA OTOMOBİLLERİN MOTOR VE ŞAŞİ NUMARALARINI DEĞİŞTİRİP SATAN 3 ZANLI, ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

"Testere Operasyonu" ile gözaltına alınan 3 zanlının ise sigorta şirketlerinden aldıkları hurda otoların motor ve şasi numaralarını, çaldırdıkları benzer otolara çakarak çalıntı otoları change oto haline getirdikleri öne sürüldü. Change otoları piyasaya yeni otomobil gibi sattıkları iddia edilen zanlılardan İsmail Y.'nin çete lideri olduğu ve otoların satış işini yürüttüğü ileri sürüldü. Zanlı Mehmet K.'nın ise Sarıyer'de depo haline getirdiği ikametinde çalıntı otoları parçalayarak change yapılmaya hazır hale getirdiği iddia edildi. Son zanlı Hayri E.'nin ise Maslak Atatürk Sanayi sitesindeki kaporta ve tamir dükkanında bu çalıntı otolara, sigorta şirketlerinden aldıkları otoların motor ve şasi numaralarını çakarak change hale getirdiği öne sürüldü. Zanlıların, change için uygun olmayan çalıntı otoları ise parçalayarak yedek parça olarak piyasaya sattığı ileri sürüldü. Zanlılara çalıntı oto temin eden iki hırsız ile yedek parçaları kendilerinden çalıntı olduğunu bilerek satın alan iki yedek parçacının ise firarda olduğu ve arama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. Zanlılar, ifadelerinin alınması ve işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

Basın açıklamasında; 20 Ekim 2007 ile 24 Kasım 2007 tarihleri arasında bin 882 adet şahsa karşı işlenen suç ve bin 478 adet mala karşı işlenen olmak üzere toplam 3 bin 360 adet suçun aydınlatıldığı ifade edildi. Bu çalışmalarla ilgili olarak 4 bin 273 kişinin yakalanarak adli makamlara sevk edildiği öğrenildi.

Öte yandan, hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan 457 kişi ile hakkında kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle arama kararı bulunan 236 kişinin yakalanarak adli makamlara sevk edildiği öğrenildi. Bu çalışmalarda 560 adet tabanca, 187 adet kurusıkı tabanca, 18 adet av tüfeği, 241 adet kesici ve delici alet, 4 bin 461 adet fişek, 219 kilogram uyuşturucu madde, 5 bin 358 adet uyuşturucu hap, 237 bin 407 adet korsan CD ve DVD ve 473 adet çalıntı otomobilin ele geçirildiği açıklandı. Ayrıca suçüstü bin 717 kişinin de yakalandığı öğrenildi.

CİHAN