kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ay keşif uydusunun ilk fotoğrafı

Yeni Haber
Çin'in ilk ay keşfi uydusu Çangı -1'in çektiği ay fotoğraflarının ilki düzenlenen törenle gösterildi.

Pekin Uzay Uçuş Kontrolü Merkezi Başkanı Wen Jiabao, fotoğrafın, Çin'in 1000 yıllık rüyası uzay yarışında büyük bir adım olduğunu söyledi.

Çin'in geçen ay sonunda yerküreden 380 bin kilometre uzakta ay yörüngesine oturttuğu Çangı 1'in gelecek yılın ilk aylarına kadar ay yüzeyinin tamamını taraması bekleniyor.

Çangı-1 uydusu Çin'in aya 2012'de yollayacağı insansız araç ve 15 yıl içinde yollayacağı insanlı araç için ay yüzeyinde incelemelerde bulunacak. Çin, 2003'te dağılan Sovyetler Birliği ve ABD'den sonra uzaya insan yollayan üçüncü ülke olmuştu.

2005'te uzaya iki astronot yollayan Çin, 2008'de uzay yürüyüşü yapmayı planlıyor.

Çin'den kısa süre önce Japonya'nın da benzer bir uydu fırlatmak için çalışmalara başladığını açıklaması, Hindistan'ın da nisan ayında bir ay uydusunu uzaya göndermeyi planladığını bildirmesi, Asya'da yeni bir uzay yarışı başladığı söylentilerine yol açmıştı.

Uzay yarışı iddialarını reddeden Çinli yetkililer, Pekin'in uzay programında diğer ülkelerle beraber çalışmayı arzuladığını, Ulusararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) inşa çalışmalarına da katılmak istediğini belirtiyor.

AA