kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Barış için yeni fırsat

2000'deki Camp David zirvesinden sonra ilk kez iki lider çözüm için ABD'de... Yarınki zirvede somut konular ele alınmayacaksa da çözüm sürecine ivme kazandırmak hedefleniyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Barış için yeni fırsat
Ortadoğu'nun kanayan yarasına yarın "pansuman" yapmak için Amerika'nın eski başkenti Annapolis'te önemli bir zirve düzenleniyor. Amerika Başkanı George W. Bush, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı masaya oturtacak. 42 bölge ülkesinin de temsil edileceği zirveye şüpheyle bakanlar, umutla bakanlardan fazla. Bunun nedeni, Olmert'e karşı ülkede tırmanan muhalefet, Abbas'ın ise Gazze'nin kontrolünü Hamas'a kaptırmış olması...

MASADA 'SOMUT' YOK
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın kişisel çabası ve başarısı olarak gösterilen Annapolis zirvesinde masada somut konular olmayışı da ikinci bir endişe nedeni. Ne Kudüs'ün konumu, mülteciler sorunu gibi ana konular; ne de bir zaman çizelgesi ele alınacak. İki tarafın da yapacağı şey, "yıpranan barış sürecine ve çözüme bağlılıklarını dile getirmek" olacak. Filistin'den beklenen "İsrail'e karşı terörü durdurması". İsrail'den ise "tüm kaçak yerleşkelerin inşasına son vermesi".

LİVNİ: ARAPLAR KARIŞMASIN
Annapolis'ten olumlu yakınlaşma çıkarsa, sırada önümüzdeki ay Fransa'nın başkenti Paris'te yapılacak ve Filistin'e para toplanacak bağışçılar konferansı önem taşıyor. Katoliklerin ruhani lideri Papa 16'ncı Benedict dünkü ayinde "kutsal topraklardaki kanın durması, adil ve kesin çözüm gelmesini istiyoruz" diyerek dua etti. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ise Arap ülkelerinin görüşmelerde Filistin'in kararlarına karışmaması gerektiğini söyledi.
Haberin fotoğrafları