kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dr. Halil İbrahim Tekin bugüne kadar 10 binin üzerinde doğum yaptırmış. Kızı Nil de, bu 10 bin doğumdan biri. Dr. Tekin'in doğumhanedeki babalara dair ilginç gözlemleri var. "Bana bir şey olmaz diyen babalar, bir bakıyoruz kendilerini yerde buluyorlar" diyor.

Doğumhanelerde kadınlar doğurur babalar ise bayılır

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
25.11.2007
Babalar doğumhaneye giriyor, çocuklarının doğumunu izlemek için hevesleniyor. Kapılar kapanıyor ve içeride neler olduğunu Dr. Tekin anlatıyor: Sezaryene babalar dayanamıyor, kadınlar doğururken onlar bayılıyor.....
Dr. Halil İbrahim Tekin yaptırdığı marjinal doğumlarla tanınıyor. Ama evinde Nil ile Ata'nın babası... Hatta Nil'in hem babası, hem de doğum doktoru. Kendi kızının doğumunu yaptıran Dr. Tekin, doğumhanede babaların yaşadıklarını anlattı:

* Artık baba adayları kapı önünde beklemek yerine, doğuma girip eşlerinin ellerini tutmayı mı tercih ediyorlar?
Her 10 doğumdan birinde, bir baba adayı doğuma girmeye cesaret eder. Aslında kültür düzeyi yükseldikçe erkekler daha fazla doğuma girmek istiyorlar. Ben isteyen herkesi 'buyrun gelin' diye doğuma alırım. Genelde kız kardeşler ve anne adayının en yakın arkadaşları doğuma girmek isterler. Doğuma biri girecekse, genelde özel tedbirler alırız. 'DAN'

DİYE DÜŞÜYORLAR
* Doğumda çok fazla bayılan baba adayı oluyor mu?
Çok olur. Erkeklerin çoğu sezaryenin ne olduğunu bilmeden doğuma giriyor, özendikleri için tanık olmak istiyorlar. Ben daha önceden hepsini uyarırım. Ama 'Bize bir şey olmaz' diye girip 'dan' diye düşerler. Sezaryene girme konusunda ısrar eden baba adayının arkasına hademe görevlendiririm. Çünkü baba adaylarının birçoğu dayanamaz düşer! Tıp dilinde bu düşüşe 'Vazo Vagal Senkop Düşüşü' denir. Beyin elektriği kapar ve düşerler. Bu tür düşüş, ameliyatı izlerken veya enjektör gibi sivri uçlu bir şey gördükten sonra olur.

SEZARYENİ İZLEMEK ZOR
* Babaları 'Sezaryen zordur. Sizinle o sırada uğraşamayız. İsterseniz girmeyin' diye uyarmıyor musunuz?
Uyarıyorum. "Ama biz dayanırız" derler. Gerçekten de dayanabileceklerini düşünürler. Ama düştüğü için kafası yarılan çok baba gördüm ben. Normal doğumda baba yine idare ediyor, eşiyle konuşup rahatlıyor, onu da rahatlatıyor. Ama sezaryende doğumu izlemeye kalkarsa zorlanıyor. Neşteri ilk vurduğumuz anda bayılmalar başlıyor. Normal doğumda ise çocuğun çıktığını gören babalar bayılıyor.

* Doğum sırasında babaların bayılması tehlike yaratmıyor mu? Siz ne yapıyorsunuz?
Ben o sırada anneye ve bebeğe odaklı olduğum için babanın ayılıp bayılmasıyla çok ilgilenemiyorum. Doğumda çabuk olmak zorundasınız. Baba yerde olsa bile ben önce doğumu yaptırırım, sonra baba ile ilgilenirim. Bence doğumu izlemek için tutturan baba adayı doğumu izlememeli, yapabiliyorsa eşine destek olsun yeter. "Kameraya çekeceğim" ya da "Her şeyi anı anına yaşamak istiyorum" dediklerinde genellikle dayanamıyorlar.

KADINA DESTEK ÖNEMLİ
* Erkekler doğuma girip eşlerine destek olduğunda, kadın için doğumun daha kolay geçmesi mümkün mü?
Evet kesinlikle rolü oluyor. Erkek karısının elini tutup onunla konuşuyorsa, doğum daha kolay oluyor. Kadına 'Beraberiz, sonuna kadar yanındayım' mesajı veriyor. nKadınlar doğum sırasında çok bağırırlarsa, erkekler paniğe kapılıyor mu? Doğum sırasında ağrı çekildiği doğrudur ama bağıran kadın, "Ben eşimden yeterli ilgi görmüyorum" diyen kadındır aslında. Eğitim düzeyi yüksek kadınlar genelde doğum sırasında avaz avaz bağırmazlar. yaptırmış.
Haberin fotoğrafları