kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Pazar SABAH 
GÜNTAY ŞİMŞEK

Milyar dolar cirolu havayolları

Geçen yılın rakamlarına göre Air France/KLM, 30 milyarı aşan cirosuyla dünyanın en büyük havayolu olurken, THY 2.8 milyar dolarlık cirosuyla Avrupa'da 12. sırada yer aldı.
Havacılık dünyasında son yıllarda ciddi bir atılım ve yarış söz konusu. Şirketler taşıdıkları yolcu, uçuş noktası ve ciro açısından kıyasıya bir rekabet içinde faaliyet gösteriyorlar. Bu acımasız yarış, yeni birleşmeleri, farklı yönetim tekniklerini de beraberinde getiriyor. Air Transport World Dergisi'nin (ATW) yaptığı bir çalışma, dünyadaki havayollarını ciro yönünden tahlil etmemize yardımcı oluyor. Tüm detayları ortaya çıkan 2006 yılı rakamlarına bakılarak yapılan araştırmada 30.7 milyar dolar cirosuyla dünyanın en büyük havayolu olarak Air Franca/KLM ilk sırayı alıyor. Lufthansa 25.4 milyar dolar ile ikinci, 16.6 milyar dolar ile British Airways üçüncü sırada yer alıyor. Ancak Air France/KLM, 2006'da taşınan yolcu açısından 72.7 milyon yolcuyla dördüncü sırada bulunuyor. İlk üçte Amerikan şirketleri var. Türk Hava Yolları (THY) 2006'daki 2 milyar 832 milyon dolarlık cirosuyla 63 havayolunun yer aldığı Avrupalı havayolları listesinde 12. dünya genelinde ise 41. sırada yer alıyor. Dünyada cirosu 10 milyar dolar ve üzerinde sadece 12 havayolu bulunuyor. Air France/KLM sadece Avrupa'nın değil ciro yönünden dünyanın da en büyüğü olurken, toplamda Amerika'daki havayollarının etkin bir üstünlüğü söz konusu. Çünkü 10 milyar dolar ve üzerinde ciro yapan 12 şirketten yedisi Kuzey Amerika'da faaliyet gösteriyor. Öte yandan, Avrupa Havayolları Birliği'nin (Association of European Airlines- AEA) yılın ilk dokuz aylık (Ocak-Eylül 2007) raporlarına göre 40.7 milyon yolcu ile Lufthansa, en çok yolcu taşıyan havayolu oldu. Air France 38.3 milyon yolcu ile ikinci, British Airways 25.5 milyon yolcu sayısıyla üçüncü konumda. Ancak raporda, Air France/KLM ikilisi ayrı ayrı değerlendirilmiş. Birlikte ele alındığında Avrupa'nın zirvesine açık arayla bu ikili yerleşiyor. Türk Hava Yolları (THY) ise 14.3 milyon yolcuyla 31 havayolu içinde sekizinci sırada yer aldı. THY, bir önceki yıla oranla taşıdığı yolcu sayısını yüzde 15.3 artırdı.

DOLULUKTA KLM
Dokuz aylık dönemde uçuşlarında en yüksek doluluk oranı yakalayan şirket ise yüzde 84'le KLM oldu. KLM'den sonra sadece üç şirketin (Air France, Iberia, Lufthansa) doluluk oranı yüzde 80'in üzerine çıktı. THY'nin doluluk oranı ise yüzde 73.5 oldu. 10 havayolu ise yüzde 70'in altında dolulukla uçtu. Geçen yılın aynı dönemine oranla kapasitesini en çok artıran şirket ise yüzde 38 ile SN Brussels. Bu şirketi Finair, Air One, THY, Tarom, Spanair ve Swiss izledi. THY bir önceki yıla oranla pazara yüzde 17.1 daha fazla kapasite sunarak, en fazla kapasite sunan beşinci havayolu konumunda.