kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bekir Cumurcu

'Sosyal konut diye getto yaratmayın'

MENEKŞE ATASELİM
GYODER Başkanı Cumurcu, konut projelerinden belli oranda evin düşük ücretle dar gelirlilere kiralanmasını önererek, "Sosyal konut diye proje yapıp binlerce fakiri bir arada yaşamaya zorlarsanız gettolar oluşur" dedi..
Türkiye'nin 2015'e kadar 8 milyon konuta ihtiyacı olduğunu saptayan Gayrimenkul Yatım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) Başkanı Bekir Cumurcu, dar gelirlinin barınma ihtiyacı için 'kiralama' modelini öneriyor. "Tüm dar gelirlileri konut sahibi yapmak hayal" diyen Cumurcu, orta ve üst gelir grubuna hitap eden yeni konutların bir kısmının, geliri konut sahibi olmaya yetmeyecek vatandaşlara düşük fiyatla kiralanmasının çözüm olabileceğini aktarıyor. Aralıkta 9 ili kapsayan 4'üncü raporunu açıklamaya hazırlanan GYODER'in Başkanı Cumurcu, gayrimenkul fiyatları için 'şişti' yorumu yapanlara da sesleniyor: Balon diyorlar, balona yakın bile değil. Kentsel dönüşüm tamamlanınca metrekare fiyatı 20 bin doları da bulur.

* GYODER'in konut ihtiyacının karşılanmasına yönelik bir araştırması var mı?
ABD'li bir araştırma grubu bize böyle bir araştırma yapacak. 1 yıl içinde sonuçları bekliyoruz.

* Bu konuda görüşleriniz neler?
Konut sorununu çözmek illa konut sahibi yapmak demek değil. En zengin ülkelerde bile konut sorunu denince mülke sahip olmak anlaşılmaz. Önemli olan ihtiyaca çözüm bulmak. Bu, kiralık konut üretimi ile de mümkün. Öyle bir kesim var ki toplumda zaten dar gelirli olduğu için tasarruf edemiyor. Sıfır faizli kredi de versen pazarın dışında kalıyor gelir olarak. Bunların konut sahibi olması için sosyal politikalar gerekli. Arsa üretiminden vergi teşviklerine kadar kamu ve özel sektör işbirliği lazım. Hepsini ev sahibi yapacağız derseniz hayal görmüş olursunuz. Makul kiralarla kiralanabilir konut sayısını artırarak barınma problemini çözmemiz gerekiyor. Mülkiyet değil burada olması gereken. Öyle bir kesim ki bu kesim, tüm araç ve teşvikleri kullanmanız lazım.

* Kiralama yönteminin işleyişi nasıl olmalı?
Özel sektör kamu işbirliği ile yapılan normal projelerden belli oranda konut dar gelirli kriterlerini karşılayan kesime kiraya verilmek üzere sübvanse edilebilir. Normalde piyasada bin 500 YTL'ye kiralanacak konutu 500 YTL'ye kiralamak üzere tahsis edersiniz. Aradaki farklı bir şekilde kapatırsınız. Gidip sosyal konut diye proje yapıp binlerce fakiri bir arada yaşamaya zorlarsanız gettolar, varoşlar oluşur. Varoşlar yaratırsanız oraların kalkınmasına da imkan vermezsiniz. Farklı kesimleri daha ekonomik olarak sürdürülebilir ortamda yaşatmaktır önemli olan.