kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Hem oyun oynarız hem ibadet ederiz'

Adnan RAMOĞLU / TRABZON - SABAH
Gürgendağlılar, kahvehaneye yakın olsun diye köylerine yeni cami yaptırdı. "Hem eğleniyoruz, hem de ibadetimizi yapıyoruz" diyorlar..
Gürgendağ, Trabzon'a 48 kilometre uzaklıkta bir Karadeniz köyü. Türkiye, bu şirin köyün adını kahvehaneden uzak kalan camiye gitmekte zorlanan köylülerin, para toplayıp kahvehanenin yakına cami yaptırmasıyla gündeme geldi. Laz fıkrası gibi bir olayla bir anda Türkiye'nin gündemine oturan köye SABAH girdi. Gürgendağlılar, köylerinin dağınık bir alana kurulu olduğu gerekçesiyle cami yapımını savunuyorlar. Köyün yaşlılarından Ali Babuççu (81), "Çevremizde kalan iki mahallede iki cami var, ama ikisine de 20 dakika mesafedeyiz. Genellikle kahvede oturuyoruz. Gitmek zor oluyordu. Şimdi kahvenin yakınındaki camimizde namazımızı kılıyoruz. Hem ibadetimizi yapıp, hem normal yaşamda eğlencemizi yapmayı amaçladık" diyor.

KAHVEDEN CAMİYE
Köylüler camiyi aralarında para toplayarak imece usulüyle yaptırmış. Yaklaşık 60 bin YTL'ye mal olan caminin en büyük özelliği ise kahvehaneye yaklaşık 500 metre mesafede olması. Ali Babuççu, "Özellikle vakit namazlarını kılabilmek için böyle bir olay çok iyi oldu. Ezan vakti, o sırada kahvehanede ve çevrede kim varsa camiye gidip namazını kılıyor. Bilhassa gençler, bizleri görünce oyunlarını bırakıp camiye geliyor" diyor. Muhtar Hasan Babuççu ise, yaptırdıkları camide elektronik ses sistemi, klima, abdesthane, gasilhane, sıcak su sistemi ve tuvalet bulunduğunu belirterek, "Köyümüzde umumi tuvalet de yoktu. Bu da bazen sorun olabiliyordu. Bu konuda da bir sorunumuzu çözmüş olduk" diye konuşuyor.

KAHVECİ MEMNUN
Kahvehanenin işletmecisi Nevzat Babuççu ise, caminin kahvehanenin yanına yapılmasından oldukça memnun. Caminin yapımının ardından işlerinin oldukça açıldığın belirten Babuççu şunları söylüyor: "Caminin yapımından sonra kahvehaneme gelenlerin sayısı yarıdan fazla arttı. Köylülerimiz hem burada okey oynayıp çay içiyor ve sohbet ediyor. Hem de ezan okunduğunda oyunu ve sohbeti bırakıp namaza gidiyor."
Haberin fotoğrafları