kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Başbakan el koydu

Lübnan'da 4 aydır halefi seçilemeyen Cumhurbaşkanı Lahud, orduyu sokağa salıp görevi bıraktı. Ancak batı yanlısı Başbakan Sinyora "Anayasaya göre buna yetkisi yok" diyerek görevi devraldı..
Ortadoğu'nun siyasi ve dini olarak en "karışık" ülkelerinin başında gelen Lübnan, bir kez daha kaosa sürükleniyor. Nedeni, cumhurbaşkanlığı seçimi... Ülkenin yazılı olmayan anlaşmasına göre mutlaka Hıristiyan Maruni birinin seçildiği koltuk, 4 aydır bir türlü doldurulamıyor. 9 yıl önce dönemin Lübnan'ında askeri yönetimi elinde bulunduran Suriye tarafından getirilen Emil Lahud, başkanlığı Batı yanlısı hükümete son bir çalım attı. Görev süresinin dolmasına 4 dakika kala "ülkenin güvenliğini sağlama yetkisini orduya verdiğini" açıklayıp resmi konutundan ayrıldı.

'ORDU KARIŞMAYACAK'
O dakikadan itibaren başkent Beyrut ve diğer kentlerde sokaklara ordu indi. Ancak onlarla birlikte halk da sokaklardaydı... Suriye yanlısı Lahud'un gidişini kutlayan binlerce kişilik kalabalığa ordu müdahale etmedi. Sabah saatlerinde Başbakan Fuad Sinyora, Genelkurmay Başkanı ve ordu üst düzeyini makamında kabul etti. Görüşme sonrasında basına sızan bilgilerde "Genelkurmay Başkanı Michel Süleyman'ın, Batı yanlısı kabinenin işine karışmayacağı" belirtildi. Başbakan Sinyora, "cumhurbaşkanı koltuğunun bir nedenle boş kalması durumunda görev ve yetkilerini kabinenin üstleneceğini" öngören anayasanın 62'nci maddesine dayanarak yetkiyi devraldığını açıkladı.

HİZBULLAH ENDİŞE FAKTÖRÜ
Cumhurbaşkanlığı için mecliste 4 aydır bir aday üzerinde varılamayan uzlaşma yüzünden yaşanan krizde yeni oylama 30 Kasım'a ertelendi. Hıristiyan azınlığın uzlaşmaya varması umuluyor. Çünkü Batılı yetkililer ülkede Suriye yanlısı gruplar ve Hizbullah'ın etkisini artırması, hatta paralel hükümet ilan etmesinden endişe ediyor. Lahud ve onun gibi diğer Suriye yanlıları, hükümeti "tek bir Şii üyesi bulunmadığı için hükümetin geçerliliği olmadığını" savunuyor.
Haberin fotoğrafları