kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cilt tipi ve günlük bakım

Dr. Yasemin Fatih Amato
21.11.2007
Kimimizin cildi kurudur, bazılarımızın yağlı, büyük çoğunluğun ise karmadır. Pek az insanın cildi normaldir. Cilt tipimiz genellikle kalıtsaldır. Buna rağmen zamanla değişebilir. Yazın güneş, kışın çevre kirliliği ve kaloriferler cildimizi yıpratır. Öte yandan sağlıksız beslenme, sert sabunlar, kalitesiz makyaj ürünleri; en güzel cildin bile bozulmasına yol açabilir.

Normal cilt
Normal ciltler; yumuşacık, gergin, sıkı, pürüzsüz, lekesiz ve esnektir. Ne parlak ne donuk, ne çok yağlı ne de çok kurudur. Tüm ihtiyacı; günde iki kere (sabah-akşam) temizlenip, ardından nemlendirilmesi ve tabii yazkış demeden güneş koruyucu krem sürülmesidir. n Normal ciltler için hazırlanmış hafif temizleme sütlerini kullanabilirsiniz. Güneşten koruyucunun aşırı yağlı olmaması gerekir. Bu önlemler dışında, kullanacağınız tüm sabun ve şampuanların, PH değerinin 5.5 olmasına dikkat edin!

Yağlı cilt
Yağlı ciltler hem soluk, hem de parlak görünürler. Geniş gözenekleri ve siyah noktaları vardır. Sivilce oluşturmaya son derece müsaittirler. Doğrusu; yağlı ciltle baş etmek zordur. Bu konuda çok hata yapılır. En büyük yanlış, yağlı ciltleri nemsiz bırakmaktır. Oysa bu tip ciltlerin yağını dengelerken, nemini korumak gerekir. n Cildiniz yağlıysa, benim önerim sabun yerine temizleme losyonlarını kullanmanız ve haftada bir-iki kere meyve asitleriyle peeling yapmanızdır. Temizlikte aşırıya kaçmayın, ılık su kullanın ve sert fırçalama yapmayın!

Kuru cilt
Kuru ciltte, yağ son derece sınırlıdır. Böyle ciltler, yıkandıktan sonra gerilir, kolayca kızarır. Kırışmaya müsaittir. Cilt yüzeyindeki aşırı kuruluk, cildi bakterilere karşı koruyan asit mantonun dengesini bozar. Bu nedenle, kuru ciltler gayet hassas olurlar. n Uygun bir nemlendirici ve gece kremi kuru ciltleri rahatlatır. Özellikle hayvansal ya da bitkisel yağlar içeren, mineral veya kolajen benzeri ürünler, C-E vitaminleri, östrojen, soya yağı ve yeşil çay katkılı nemlendiriciler; kuru ciltler için idealdir. Öte yandan bol su içilmesi, sert sabun ve şampuanlardan sakınılması gerekir.

Karma cilt
Çoğu insanın cildi karma cilde yakındır. 'T' bölgesi; yani alın, burun ve çene bölgesi yağlı, göz çevresi ve yanaklar ise kurudur. Karma ciltler için uygun bakım ürünü bulmak zordur. Dengesi bozulur. Örneğin, ağır bir nemlendirici kullanıldığında cilt hemen sivilcelenir. Tahriş edici bir temizleyici kullanılırsa, yanaklar pullanır. En doğru çözüm; her bölge için ayrı ürünler kullanmaktır.