kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Anayasa Mahkemesi DTP dosyasını açtı

Hazal ATEŞ ANKARA
Anayasa Mahkemesi, DTP'nin kapatılması için Yargıtay Başsavcılığı'nca yapılan başvuruyu kabul etti. Paksüt, tedbir istemlerinin daha sonra ele alınacağını söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Anayasa Mahkemesi DTP dosyasını açtı
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın DTP'nin kapatılmasına ilişkin açtığı davanın ilk incelemesini yaparak, iddianamenin kabulüne karar verdi. Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından açıklama yapan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt bundan sonraki süreçte ceza yargılaması ve Anayasa Mahkemesi hükümlerinin uygulanacağını söyledi. DTP ile ilgili tedbir istemlerinin ne zaman ele alınacağı sorusu üzerine Paksüt, "Daha ayrıntılı hukuki inceleme yapacağız. Bu inceleme ışığında önümüzdeki dönemde tedbir talepleri hakkında karar vereceğiz" dedi. "DTP'nin ön savunma süresi ne zaman başlayacak?'' sorusuna karşılık Paksüt, iddianamenin kendilerine tebliğinden itibaren sürenin başlayacağını kaydetti. Paksüt, "Ama ellerine ne zaman, hangi tarihte geçer onu bilemeyiz. Önümüzdeki hafta çıkarılabilir'' dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Bir siyasi partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne açılan davalarda, "ceza davası'' prosedürü izleniyor. Hazırlanacak tensip tutanağında dava sürecinde izlenecek yöntem belirlenecek ve bu yöntem ile birlikte iddianame, 1 ay süresi olan ön savunma için DTP'ye gönderilecek. Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, önce esas hakkındaki görüşünü sunacak, sonra Yalçınkaya ve DTP yetkililerinden sözlü açıklama alınacak. Bütün bu sürecin ardından raportörün hazırlayacağı esas hakkındaki rapor Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılacak ve üyeler Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın çağrısı ile toplanıp kapatma istemini esastan görüşecek. Anayasa'da yapılan son değişiklikle bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

ŞAHİN: YORUM YOK
Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, savunma için 1 aylık sürelerinin bulunduğunu belirterek "Yapılacak yargılama sonucunda partinin kapatılmasına gerek görülmeyeceği teyit edilecektir'' dedi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise İngiltere Adalet Bakanı Jack Straw'ı kabulünde DTP'nin kapatılması konusundaki sorular üzerine "Açılmış bir dava hakkında bir beyanda bulunmam doğru olmaz" dedi.