kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mark Bowerman Sertaç Özinal

Kartta sahtekârlık şifreye geçmeyen ülkelere kayıyor

RAHİM AK LONDRA
Türkiye, kredi kartı işlemlerinde şifreye geçtikten sonra sahtecilik yüzde 73 azaldı. Kartta sahte işlemler başta ABD ve Kanada olmak üzere diğer ülkelere kayıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kartta sahtekârlık şifreye geçmeyen ülkelere kayıyor
Türkiye'de kredi kartı ile alışverişin şifre (Chip&PIN) ile yapılmaya başlanmasının ardından kayıp, çalıntı ve sahte kart olaylarında yüzde 73 oranında düşüş sağlandı. Sistem için şimdiye kadar 650 milyon dolar harcayan bankalar toplam 17 milyon dolar olan kayıp, çalıntı ve sahte kart zararını 5 milyon dolara indirdi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) üyesi olan banka ve finans kuruluşları tarafından hayata geçirilen Chip&PIN uygulaması, İngiliz Kredi Kartları Takas Merkezi'nin (APACS) katılımı ile Londra'da düzenlenen bir toplantıda değerlendirildi.

TÜRK YAZILIMCI KAZANDI
Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Chip&PIN'e geçmeseydik, sahtekarlık oranı bugün yıllık 100 milyon doları aşacaktı" dedi. Türkiye'nin düşen sahtekarlık oranları ile ciddi bir döviz tasarrufu sağladığını da belirten Özinal "Eylül 2007 itibariyle Türkiye'de, Chip&PIN uyumlu kredi kartı sayısı toplam kredi kartı adedi içinde yüzde 98, Chip&PIN uyumlu POS sayısı yüzde 100 ve Chip&PIN uyumlu ATM sayısı ise yüzde 85 oranlarına ulaştı. Ekim 2007 itibariyle, tüm EMV işlemlerinin yüzde 96'sı ise Chip&PIN ile yapıldı" bilgisini verdi. Özinal, BKM ve üyelerinin 15 ay gibi kısa bir süre içinde sorunsuz olarak gerçekleştirdikleri Chip&PIN geçisinin dünyada büyük bir yankı uyandırdığına dikkat çekti. Aralarında İtalya, İspanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Yunanistan'ın da olduğu çok sayıda ülkenin BKM ve üyelerinden bilgi talebinde bulunduğunu dile getiren Sertaç Özinal, başta yazılım sektörü olmak üzere, geçiş sürecinde tedarikçi olarak bulunan farklı sektörlerden bir çok firmaya da, yurt dışından danışmanlık talepleri geldiğini, bir firmanın da yurtdışında iş yapmaya başladığını sözlerine ekledi. Chip&PIN konusundaki deneyimlerini gelişmiş Avrupa ülkelerine pazarlayacak olan Türk Kartlı Ödeme Sektörü'nün yeni bir pazar yaratacağını söyleyen Özinal, bu sayede kazanılmış olan prestijin ardından önemli bir döviz girdisinin de sağlanacağını açıkladı.