kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bandrol sıkıntısıyla ithal içki 'karaborsaya düştü'

MELTEM ERSOY
5 Kasım'da başlayan bandrol uygulaması ithal içki temininde sıkıntıya neden oldu. Bandrol firması için teslim süresinin 1 ay olmasını eleştiren ithalatçılar Danıştay'a iptal davası açtı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bandrol sıkıntısıyla ithal içki 'karaborsaya düştü'
Sigara ve alkollü içkide kaçakla mücadele amacıyla 5 Kasım'da yürürlüğe giren bandrol uygulaması, ithal alkollü içkilerin temininde gecikmelere neden oluyor. Yeni uygulamaya göre, bandrol firmasının ithalatçılara teslim süresinin 30 gün olarak belirlenmesi eğlence yerleri ve otellerde ithal içki sıkıntısı yaratıyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Alkollü İçecekler İthalatçıları ve Dağıtıcıları Derneği Başkanı Osman Ünlü, yeni uygulamanın pek çok muğlaklık barındırdığını savunuyor. Bu belirsizlikler nedeniyle piyasanın diken üstünde olduğunu dile getiren Ünlü, sıkıntı yaratan temel konuları şöyle anlatıyor: "Normal prosedüre göre, ithalatçı ithal eder, mal gümrüğe gelir, belirlenen 3 noktadaki bandrol firmasına teslim eder. Eskiden bandrol firması 1 haftada teslim ederdi. Şimdi ise 15 Haziran ve 18 Ağustos'taki iki tebliğde de 'Firma, bandrolü bir ay içinde teslim edecek' deniliyor. Bu da yavaşlamalara neden oluyor."

500 KİŞİYLE DENETİM OLMAZ
Ünlü'ye göre, söz konusu yavaşlamada iktidarın da etkisi var. "İslami duruşu olan bir parti iktidarda olunca alkollü içki konusunda herkes ağırdan alıyor" diye konuşan Ünlü, kendilerinin de 'kafalarının karışık' olduğunu itiraf ederek, şöyle konuşuyor: "Örneğin, 1 konteyner viskinin ÖTV'si 350 bin YTL, 50 bin YTL de alım maliyeti var. 10 konteyner mal verirsen, ciddi para yatırmış oluyorsun. Bu durumda, bandrol ne kadar sürede verilecek, mal kırılırsa nakliye masrafını kim verecek, kaybolursa kim ödeyecek, bu gibi sorular yanıtsız." Ünlü ayrıca, bandrol uygulamasının iptali için Danıştay'a dava açtıklarını ifade ederek, sahte bandrollerin şimdiden üretilmeye başlandığını, Maliye Bakanlığı'nın emrindeki 500 kişiyle kontrol yapamadığını savunuyor.