kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mehmet Hattat kömür santrali kurmak için kendisine ortaklık teklifi için gelenlerin daha ciddi olduğunu ifade ederek, "Aralarında Alman EON ve Steag, Avusturyalı EVN, Güney Afrikalı AMP gibi şirketler de var" diyor.

"Metan gazı bulduk, ABD'li şirketler bizi taciz ediyor"

HACER GEMİCİ
Karadeniz bölgesinde 7 bin kilometrekare alan üzerinde metan gazı arama hakkını devralan Mehmet Hattat, "Bizden % 51 hisse istiyorlar, vermeyince de şikâyet ediyorlar" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
"Metan gazı bulduk, ABD'li şirketler bizi taciz ediyor"
TÜBİTAK tarafından üç-dört gün önce 'büyük müjde' olarak verilen Zonguldak bölgesinde 20 yıllık doğalgaz ihtiyacımıza denk metan gazı rezervlerinden 'yabancılar da pay' istiyor. 2005 yılında bölgede 7 bin kilometkare alan üzerinde metan gazı arama hakkını Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) ihale ile alan Hattat Holding, bölgede bulduğu gazın yüzde 17'sini devlete vermek üzere anlaşma yaptı. Ardından arka arkaya kuyular açmaya başladıklarını dile getiren Hattat Holding'in patronu Mehmet Hattat, 'kendisini taciz eden' ABD'li şirketlerden şikâyetçi. Hattat, yabancıların metan gazı alanlarını işletmek ve orada santral kurmak üzere çok sayıda ortaklık teklifi aldıklarını belirtirken, "Ancak 2- 3 ABD'li şirket var. Bizi taciz ediyorlar. Bunlar arasında yönetiminde bir Türk'ün olduğu biri de var. Dini duyguları istismar etmeye çalışıyor. Bizden yüzde 51 pay istiyorlar, kabul etmeyince de bizi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, 'Hattat buraları zapt etmiş, bizimle paylaşmak istemiyor' diye şikâyet ediyorlar. Biz ortaklığa açığız ama neden yüzde 51'i verip kenara çekilelim ki, mal bizim" diyor.

ÜÇ SANTRAL KURACAĞIZ
TÜBİTAK'ın metan gaz, bulundu haberinden önce bu bölge ile kimsenin ilgilenmediğini anlatan Hattat, 2005'te TTK ihaleye çıktığında kendileri dışında bir tane de küçük bir firmanın teklif verdiğini anımsatarak şunları söyledi:

* Bu bölgedeki mevcut kömür rezervinin 500 milyon ton, metan gazı rezervinin ise 1.2 trilyon metreküp civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Metan gazında çıkarılabilecek rezervin 600 milyar metreküp olduğunu sanıyoruz. Yılda 5 milyar metreküp metangazı çıkaracağımıza inanıyoruz.

* Biz burada kömür ve metan gazı ile çalışan santraller yapacağız. 800 ve 1200 mw'lık iki kömür ve 1000 mw'lık bir metan gazı ile çalışan santral kuracağız. İlk santral 1.100 milyon Euro'ya mal olacak. Toplam yatırım 2 milyar Euro'yu bulacak.

BUNLARIN ÇOĞU SİMSAR
* Buradaki kömür yataklarına 'uyuyan güzel' adını Özal taktı. Biz bu uyuyan güzeli sonunda uyandırıyoruz. Kömür için 400 milyon Euro'luk yatırım gerekiyor. Biz bu işi Çin'lilere havale ettik. 100 milyon Euro kömürü çıkarmak için yatırım yapıldı.

* ABD'li 2-3 şirket bizi çok taciz ediyor. Simsar bunlar, dini kuvvetli bir adam var içlerinde. Onlar bizi bakanlığa şikâyet edince bakanlık da gelip 'ne yapıyorsunuz burada' diye bizi denetliyor.

* Metan gazını ısınma amaçlı kullanmak mümkün. 6 ay sonra dağıtıma başlayabiliriz.