kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'deki sıcak para gerçekte 10-11 milyar $

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
DURMUŞ Yılmaz, Ankara Sanayi Odası Başkanı Ödebir'e Türkiye'deki sıcak paranın gerçek manada 10-11 milyar dolar civarında olduğunu açıkladı. Başkan Yılmaz'ın, kritik değerlendirmeleri şöyle:

* BİRAZ DAHA SABIR: Avrupa Birliği uyum sürecinde Avrupa Merkez Bankası'nın görevi aynen bizim yasamıza da yansıtıldı. Bu görev fiyat istikrarıdır. Ancak, 'ne pahasına olursa olsun, her şeye rağmen fiyat istikrarı' demiyoruz. Tüm göstergelere dikkat ediyoruz. Örneğin sanayideki yavaşlamayı, durgunluğu görerek son faiz indirimini 0.50 puan olarak açıkladık. Faiz kararları sanayiye 3-6 ayda, ekonominin derinliğine 1-2 yılda etki ediyor. Geçen yılki 4 puanlık faiz indiriminin meyvelerini yeni yeni alacağımız noktaya geldik. Biraz daha dişinizi sıkın.

* FAİZ İNDİRİMİ SİNYALİ: Dünyada faizler ve fiyatlar yukarıya giderken, bizde trend aşağı yönlü. Mevcut veriler ışığında faiz indirimi devam edebilir.

* ENFLASYON TAHMİNİ: Yıl sonunda gıda hariç enflasyon yüzde 5 civarında gerçekleşecek. Gıda fiyatları bizim kontrolümüz dışında.

* SICAK PARA ANALİZİ: Gerçek anlamda sıcak para miktarı, Türkiye'ye giren yabancı paranın yüzde 10'unu geçmiyor. Bu da 10-11 milyar dolar civarında. Diğerleri daha uzun vadeli sermaye hareketleri. 2-3 yıl vadeli portföy veya sabit sermaye yatırımları. Bu anlamda endişe etmemizi gerektirecek bir husus söz konusu değil. Türkiye'ye sermaye, sadece şu andaki durumdan kâr sağlamak için gelmiyor. Aslında Türkiye'nin 3-5 yıl sonraki geleceğine yatırım yapılıyor. Siyasi istikrar, tek parti iktidarının sağladığı avantajlı ortama güveniyor.

* ÖZEL SEKTÖRE GÜVENCE: En büyük hizmet, devletin borçlanmasını azaltarak özel sektöre daha fazla fon kalmasını sağlamak. Bunu başardığımız takdirde para bankaların ellerini yakacak, mutlaka sizlerin kapısını çalacak.

* YTL NEDEN DEĞERLENİYOR: Milli paranın aşırı değerlenmesi sadece bizim yaşadığımız bir sorun değil. Örneğin, Çek Cumhuriyeti'nde faiz oranları bizden daha düşük olmasına rağmen, onların da paraları değerleniyor.