kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Yeni anayasa giyim kuşam sorununa indirgenemez"

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
"Yeni anayasa giyim kuşam sorununa indirgenemez"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa taslağı çalışmalarının "Giyim kuşam sorununa" indirgenemeyeceğini ve tartışılamayacağını belirterek, bu tartışmaların 25 yıldır süren anayasa tartışmalarını hiçe saymak anlamına geleceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, partisinin 11. İstişare ve Değerlendirme oplantısı'nda yaptığı konuşmada, yeni anayasa çalışmalarını değerlendirdi. Erdoğan, taslak üzerinde uzun süredir çalışıldığını bildirerek yakında son şeklinin verileceğini açıkladı. Ortaya çıkacak anayasanın AKP anayasası olmayacağını tekrar eden Erdoğan, "Yeni anayasaya ihtiyaç olduğunu herkes söylüyordu. Ama iktidar olarak harekete geçince akıl sağlığı yerinde herkesi hayrete düşürecek bir manzara ile karşılaştık. 1982 Anayasası'ndan en çok şikayet edenler birden savunur oldu. Taslakta olmayan ifadeler bizim gibi yazıldı. Bizim çalışmamızda yer almayan ifadeler onların ağızlarından çıkıyor. Anayasada yer almasını aramızda tartışmadığımız konuları onlar konuşuyor."

Anayasa çalışmalarını, cumhuriyetin temel ilkelerini zaafa uğratmaya dönük çaba içinde olanlarla mukayese edilmeyecek bir hassasiyet içinde yaptıklarını belirten Erdoğan şöyle konuştu:

"Bunlar ya bilgisiz ya da kötü niyetli oldukları için böyle yapıyorlar. Ya da her ikisi birlikte hareket ediyor. Yeni anayasayı giyim kuşam sorununa indirgemek ve tartışmak herhalde 25 yıldır süren anayasa tartışmalarını hiçe saymaktır. Daha ortada metin olmadan Ak Parti'nin anayasası olarak damgalamak demokratik ahlaki bir bakışın ürünü olamaz"
Erdoğan, kendilerinin başlattığı çalışmanın arından bir çok sivil toplum örgütünün çalışma başlattıklarını belirtti. Bu örgütlerin daha önce de çalışma başlattıklarını ifade eden Erdoğan, "Oradaki açıklarını yeni taslakla örtmeye çalışıyorlar. Ama mümkün değil çünkü tarihe kayıt düştü" dedi.

Yeni anayasa çalışmasını "eşsiz bir fırsat, tarihi bir imkan" olarak niteleyen Erdoğan, söyleyecek sözü olan, Türkiye için fikri olan herkesin bu sürece katılarak destek vermesini istedi.

Erdoğan konuşmasının diğer bölümlerinde, iktidarları dönemindeki ekonomik gelişmelerden bahsederek, öğretmenlerin öğretmenler gününü kutladı ve kasırga felaketi yaşanan Bangladeş'te hayatını kaybedenler için üzüntülerini bildirdi. AKP'nin toplantısı Erdoğan'ın konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam ediyor.

(ANKA)