kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Akdeniz Diyeti yapsın kalbi sağlıklı atsın!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
22.11.2007
Çocuklarınızın kalp-damar hastalıklarına yakalanmalarını istemiyorsanız, onları sağlıklı beslenmeye alıştırmalısınız. Uzmanlara göre, sebze-meyve ağırlıklı Akdeniz Diyeti, çocuğa beslenme kültürünün temel öğesi olarak öğretilmeli..
İLİŞKİLİ HABERLER
Akdeniz Diyeti yapsın kalbi sağlıklı atsın!
Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu çocuklardaki kalp sağlığı konusunda okurlardan gelen soruları yanıtladı:

* Eşim by-pass oldu. Bende de kolesterol var. İleriki yıllarda oğlumuzda da kolesterol olur mu?
Olma ihtimali yüksek ama oğlunuz zamanı geldiğinde önleyici tedbirler alırsa; yani beslenmesine dikkat ederse, egzersiz yaparsa, sigara içmezse kolestrolün oluşma ihtimalini azaltabilir.

* Oğlum henüz 2 yaşında ama kolesterolü olduğu belirlendi. Tedavisi için neler yapmalıyız?
Çocukluk yaşlarında yüksek kolesterol genellikle ailevi geçişi olan bir hastalıktır. Kolesterol düşürücü önlem ve tedavilerin bu durumda çocukluk yaşlarından itibaren kullanılması gereklidir.

STRESLE MÜCADELE EDİN!

* Kızım ilköğretim yıllarından beri sınav stresi yaşıyor. Bu durum kalp sağlığını nasıl etkiler?
Doğrudan sınav stresinin kalp rahatsızlıklarına yol açma ihtimalini söylemek zor. Ancak stresle mücadele etme veya stresi yönetme eğitiminin çocukluk yaşlarında başlatılması çok önemlidir. Stresle baş etme, stresi yönetme, öğrenilen ve öğretilebilen bir durumdur.

* Geceleri oğlumun nefes almakta güçlük çektiğini ve sıçrayarak uyandığını görüyorum. Sizce bu durum, kalple ilgili bir sorundan kaynaklanabilir mi?
Doğumdan itibaren söylersek, nefes alıp vermede güçlük, beslenme isteksizliği, kilo alamama, morarma gibi belirtiler erken çocukluk dönemindeki kalp rahatsızlıkları için başlıca belirtilerdir. Daha büyük çocuklarda ise; çabuk yorulma, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, efor sırasında göğüs ağrısı, gelişme geriliği gibi belirtiler kalp hastalıklarının göstergeleri arasında yer alabilir.

DENGELİ BESLENMEK ŞART!

* Eşim ve ben çok yoğun çalışıyoruz ve beslenme alışkanlıklarımız çok farklı. Kızımızı daha sağlıklı büyütmek için, onu hangi gıdalardan uzak tutmalıyım?
Erişkin yaşlarda kalp-damar hastalıklarına neden olan yanlış beslenme, henüz iki yaşından itibaren damarlarda yağ birikmesi ve kireçlenme başlatmaktadır. Bu nedenle sağlıklı beslenme kültürü yani meyve sebze ağırlıklı, sıvı yağların kullanıldığı, dengeli bir şekilde et ve süt ürünlerinin tüketildiği beslenme, kültürümüzün temeli olarak çocuklarımıza öğretilmeli ve alıştırılmalıdır. Buna 'Akdeniz Diyeti' diyoruz.

* Beslenme şekli kaç yaşından sonra kalp sorununa yol açar?
Kişinin doğru ve dengeli beslenmeye çok erken yaşlarda başlaması gerekiyor. Yanlış beslenme, hareketsiz yaşam ve sigara birlikte olunca kalp-damar hastalıkları çok erken yaşlarda kendini göstermeye başlıyor. Bizim 30 yaşından küçük çok fazla hastamız var. Mesela azımsanamayacak kadar zok sayıda, henüz 20'li yaşlarının başlarında olan koroner hastamız bulunuyor.