kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dişlerinizi mutlaka check-up'tan geçirin!

Birçok hastalığın ilk ipuçlarının dişlerde veya ağız içinde ortaya çıktığını belirten Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, bembeyaz ve sağlıklı dişlerin ancak düzenli bakımla elde edilebileceğini dile getirdi. Kışlaoğlu, diş check-up'ıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

* Check-up'ta tüm dişlerin ve çene kemiklerinizin aynı düzlemde görüleceği bir panaromik röntgen çekilmeli. Dilde ve ağız içinde yumru şeklinde ağrısız oluşumların olup olmadığı incelenmeli.

* Check-up'la dişlerdeki mevcut çürükler ve çürüme riski olan dişler hakkında bilgi verilir. Eğer varsa, dişteki protezler incelenir. Dişler veya dişetleriyle ilgili asimetrilere veya estetik bakımdan bozuk dişlerin, nasıl tedavi edileceğine bakılır. Diştaşı ve plak olup olmadığını bakılır; eğer varsa temizlenir.

* Ağız kokusu olup olmadığına bakılır, varsa kaynağı belirlenmeye çalışılır. Diş hekimi, hastayı ağız hijyeni konusunda bilgilendirir. Uygun diş fırçalama tekniği ve diş ipi kullanımını gösterir.

* Çenelerde kapanış bozuklukları olup olmadığına bakılır. İki çene arasında kapanma bozukluğu varsa, yapılması gereken tedavi belirlenir.

* Ağız kanseri genellikle ağrısız olur. Bu nedenle diş hekimi, ağız içini muayene ederken kanserli doku olup olmadığını bu check-up'la gözden geçirir.