kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Harcamaları böldürüp uçtular

Ceren AKDAĞ
10.11.2007
Dünyanın en büyük uçağı A380'de, bir bankanın davetlisi olarak uçmaya hak kazanan üç kişi, aslında şanslarını kendileri yarattı. Ekrem Kiracıoğlu, Metin Erkan ve Onur Ertuğ ilk uçuşta yer alabilmek için sistemli çalıştı ve kazandı..
Dünyanın en büyük iki katlı metal kuşu 'Airbus A380', 25 Ekim'de Singapur'dan Sydney'e ilk ticari uçuşunu yaptı. Bu deneyimi 461 yolcuyla beraber 10 şanslı Türk de yaşadı. Tarihe adını yazdırmak istediği için 100 bin doları bile gözden çıkaran yolcuların bulunduğu uçuşun şanslıları, Akbank Wings kartlarının talihlileri Kayserili Ekrem Kiracıoğlu, İzmirli Onur Ertuğ ve İstanbullu Metin Erkan'dı. Ama onlarla konuşunca işi şansa bırakmadıkları ve ilgi duydukları uçağa binmek için 'özenle' çalıştıkları ortaya çıktı. Çünkü talihliler arasına girebilmek için çok sayıda kart işlemi gerçekleştirmek gerekiyordu. Onlarla, Atatürk Havaalanında Singapur'a uçmak için beklerken tanıştık. Ekrem Amca takım elbisesiyle, Onur ve Metin Bey rahat kıyafetleri içinde duydukları heyecanı gazetecilere anlatıyorlardı. Uçağa binince yanımda oturan Ekrem Amca'ya sordum: "Singapur'a 13 saatten fazla süren yolculukta takım elbise rahatsız etmeyecek mi?" Gülerek cevapladı; "Ah kızım spor kıyafet giyecektim ama televizyonlarda ciddi gözükmem gerekir diye düşündü benim oğlan". Yarısı uykusuz geçen yolculukta Kayserili bu babacan işadamı, yaptığı kart işlemlerini bu kampanya için böldürdüğünü anlattı: "Bana da Kayseri'deki bankada çalışan kızlarımız anlattı sağ olsunlar. Yoksa ne zaman gelirdim ben Singapur'a, Avustralya'ya?" derken ön koltukta oturan Metin ve Onur Bey'e kaç işlem yaptıklarını sormayı ihmal etmedi. En çok çalışan, 300'e yakın işlem gerçekleştiren Onur Bey, bu geziyi duyduğu anda gitmesi gerektiğine inanmış ve küçük uçağına aldığı tüm benzinleri 50 YTL'ye böldürürken tüm arkadaşları ona gülmüş. "O gün gülenler şimdi gıptayla bakıyorlar," diyor.

KAYSERİLİ PAZARLIĞI
Metin Bey tam bir uçak meraklısı olduğunu, A380 uçuşana katılmadan önce edindiği tüm bilgileri anlatınca gösterdi. O, uçağa istenirse 785 yolcu alınabileceği, motorların Rolls Royce olduğu gibi detayları anlatırken Ekrem Amca'nın asıl ilgilendiği konu, alışverişlerde İngilizce pazarlık konusunda ona kimin yardım edeceğiydi. Ekrem Amca "Kayserili pazarlık yapmadan almaz," sözünü Singapur'daki Çin mahallesinde yelpaze alırken kanıtladı. "Ceren kızım söylesene ben Kayseriliyim, bu yelpazelerde pazarlık yapalım," diye sıkıştırınca gerçekten de istediğini elde etti. Kayserili olması mı, kadını çok konuşup bunaltmamız mı ikna etti bilemem ama yelpazeler bize çok uygun fiyata geldi. Bunun verdiği keyif Ekrem Amca'nın, yolculuğun devamında uğranan Sydney-Singapur-Dubai Dutty Free'lerinde; gelinler, hanım, torun için kimseye ihtiyaç duymadan alışveriş yapmasına yardımcı oldu.

HERKES UÇAK DELİSİ
A380'in ilk uçuşunun başında hepimiz iki katlı dev kuşun içini gezip çektiğimiz fotoğrafları birbirimize gösterme yarışına girdik. Ekrem Amca dahil herkes bir süre ayakta yolculuk ettik. Parti havasında geçen sekiz saatin hiç yorulmayan yolcularından biri, e-bay'den açık arttırmayla dört bilet alan Özgür Güneri'ydi. Türk Hava Yolları'nda fahri müfettişlik de yapan genç işadamı, biletlerine, üç gün bekleyip açık arttırmamın kapanmasına bir saat kala kavuşmuş. Yanına eşini ve en yakın arkadaşını alıp gelmiş ama diğer arkadaşı işi nedeniyle uçuşa katılamayınca bir bilet yanmış. Uçağın genel yolcu profili, uçak meraklısı erkeklerden oluşuyordu. Hatta 12 özel 'süit'in birinde yolculuk eden Ender Özsezen, uçağı incelemekten deri koltuğunu yatağa dönüştürmeyi bile düşünmemişti. Biletini, kayınpederi uçaklara olan ilgisini bildiği için hediye etmiş. En sonunda yolculuğun verdiği yorgunluğu hissedenler, bizim ekibin yaptığı gibi 100 filmden birini seçip, kendine oturma odası ortamı yarattı. Ancak kaptan pilotlar uçakta dolaşmaya çıkınca efsane şarkıcı Mick Jagger misali çığlıklarla karşılandı ve uyku haram oldu. Kiminin tişörtünü, kiminin sertifikasını (ilk iki uçuşa katılan yolculara sertifika verildi) imzalattığı 35 yıllık pilot, herkesle üşenmeden fotoğraf çektirince bizim ekip de geri kalmadı. O sırada Onur Bey hediye çantasının içindeki maket uçağı imzalatırsa e-bay'de daha pahalıya satma ihtimalini anlatınca, herkesin heyecanının diğer nedeni ortaya çıkmış oldu.
Haberin fotoğrafları