kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Jason Lee (Earl) kareli gömlekleriyle efsane haline geldi.

My name is Murat... Tövbekâr Murat

Nuh KÖKLÜ
17.11.2007
My Name İs Earl adlı dizide, serseri Earl'ün kendini iyilik yapmaya adayışını izledik. Sırada 'yerli işi Earl' Murat var! Samanyolu TV'nin Hakkını Helal Et dizisinde tövbekâr bir hırsızın hidaeyete nasıl erdiği anlatılıyor..
Hayatta herkese kötülük yapmış Earl Hickey (Jason Lee), lotodan kazandığı 100 bin doların kendine şans getireceğine inanır. Loto biletiyle yola çıkar ama bir trafik kazasıyla hem loto biletini kaybeder hem de hayatı değişir. Earl hastane odasında, bu kazanın aslında şimdiye kadar yaptığı kötülüklerin kefareti olduğuna inanır ve insanlara artık iyilik yapması gerektiğini düşünmeye başlar. Ve geçmişte yaptığı kötülüklerin listesini çıkarır. Lise yıllarında hadım ettiği arkadaşından, çaldığı bilgisayara kadar uzun bir liste oluşturan Earl, artık hayata 'iyilik yap iyilik bul' felsefesiyle bakar. Başka bir coğrafyada, yine hayatını başkalarına kötülük yaparak geçiren, üstelik hırsızlık ve dolandırıcılık yapmakta beis görmeyen Murat'ın (Mürşid Bağ) hayatı da kendine şans getiren bir olayla değil ama bir felaketle değişir. Küçükken kendilerini terk eden babasının cenazesine giden Murat, cenaze törenine katılanların babasına haklarını helal etmediğini görür ve kendisine de kimsenin hakkını helal etmeyeceğini düşünür. Ve artık 'iyi' yaşamak gerektiğine, dahası kul hakkı üzerinde ölemeyeceğine karar verir.

273 KEZ HELALLEŞME

Earl Hickey karakterinin boy gösterdiği dizinin adı My Name is Earl. Earl, zekâsı kıt kardeşi Randy (Ethan Suplee), yerleştiği otelin görevlisi ve çıkarına geldiği zaman ortaya çıkan eski karısıyla birlikte; 273 maddeden oluşan listesini hayata geçirir. Dizinin her bölümünün sonunda kötülük yaptığı insandan kendisini affetmesini diler ve affedilince yaptığı kötülüğü listeden siler, dolayısıyla kuldan helallik almış olur. Samanyolu TV'de yayınlanmaya başlayan Hakkını Helal Et dizisinde ise Murat, artık hidayete eren ve kendini iyilik yapmaya adayan bir insan haline dönüşür. O da Earl gibi kullardan helallik almaya çalışır. Gregory Thomas Garcia'nın yarattığı My Name is Earl'le Samanyolu TV senaryo ekibinin kaleme aldığı Hakkını Helal Et arasındaki benzerlikler yalnızca hidayete erme meselesiyle de bitmiyor. Dizinin iki temel karakteri Murat ve Earl, neredeyse birbirlerinin ikizi. İkisi de her bölümde bir hesaplaşmaya girişiyor ve sonunda maceralarını tamamlıyor. Murat çevresinden takdir görürken, Earl sık sık kandırmakta beis görmediği kardeşi Randy'le birlikte iç huzuruyla oteline dönmekle yetiniyor. Benzerlikler açık; Grey's Anatomy'yle Doktorlar, Kavak Yelleri ile Dawson's Creek dizileri arasındaki benzerlikler herkesçe malum, peki Hakkını Helal Et nereden çıktı? Dizinin yapımcısı Melih Sezgin, 'benzerliği sonradan fark ettiklerini' söyleyerek asıl kaynaklarının İmam Azam Ebu Hanife ve Fudal Bin İyad gibi İslam alimleri olduğunu belirtiyor. Samanyolu TV'de yayınlanan Beşinci Boyut dizisinin de yapımcılığını yapan Sezgin'e göre; My Name is Earl'ün felsefesi 'iyilik yap iyilik bul' felsefesiyle özetlenirken, kendi dizilerinin tövbe ederek kurtuluşu arayan ve kul hakkıyla cennete gidilemeyeceğini fark eden eski bir hırsızın hikâyesi olduğunu anlatıyor. Sezgin, Murat ile Earl arasındaki fiziksel benzerliğin ise tamamen tesadüf olduğunu, Mürşid Bağ'ın yine Samanyolu TV'de yayınlanan başka dizilerde de oynadığını ileri sürüyor. Dördüncü bölümü yeni yayınlanan Hakkını Helal Et'te bir de değişiklik var: Daha önce The İmam, Gülün Bittiği Yer gibi filmlere imza atan İsmail Güneş, altıncı bölümden sonra görevi Naci Çelik Bersoy'a devredecek. Yapımcı Sezgin'e göre bu değişimin nedeni; daha önce Beşinci Boyut'un bölümlerini çeken Bersoy'un 'daha hızlı çekmesi'. My Name is Earl, karma felsefesinin hayata geçtiği eğlenceli bir dizi, Hakkını Helal Et ise bir hidayete erme halinin göstergesi. Bir bölümünde Fethullah Gülen'in Ölçü veya Yoldaki Işıklar kitabından alınan "Hak, tepene inen bir kılıç olsa da boynunu ona uzatmaktan çekinme," sözüne yapılan vurguda da olduğu gibi dizi, İslami referanslarla bezenmiş bir davet de içeriyor.
Haberin fotoğrafları