kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Son günlerin yeni alışveriş biçimi çevreyi ve yerel halkı gözetiyor.

Hem ekonomik hem ekolojik

Evrim ALTUĞ
Kaz Dağları'nı kalkındıran Ömercan Ekolojik Çiftliği ile İmece ekolojik yaşam ve organik ürünler grubu projesi, ekoloji ve sosyal kalkınma arasındaki bağı kuvvetlendiriyor..
Tüketicilerin, özellikle İstanbul Feriköy'deki 'Organik Gıda Pazarı' ile başlayan, giderek kimi manav ve marketlerde tercih edilen bir 'reyon' haline gelen ekolojik ürüne olan ilgisi, akademik ve sosyal boyutuyla da gündemde. İşte, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu, 27 yaşındaki Mehmet Gökmen de bu anlamda akademik ve bireysel olarak kırsal kalkınma ve sürdürülebilirlik konusunda canla başla çalışıyor. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nde 'Orman Köyleri ve Kırsal Kalkınma' üzerine tez hazırlayan, hâlâ da Mimar Sinan Üniversitesi Şehir Planlama bölümünde çalışan Gökmen, bu uğurda 'İmece' adlı bir ekolojik yaşam ve organik ürünler grubu kurmuş. Şu anda bir şahıs firması olarak görünen İmece, ileride Avrupa Birliği'ne başvurabilmek adına, vakıf veya dernek statüsü de kazanma yolunda. Mehmet Gökmen bu anlamda Türkiye'nin dört bir yanından topladığı organik ürünleri evlere servis ediyor.

İSTİHDAM VE GELİR KAYNAĞI
Bununla da kalmayan Gökmen, meselenin hem ticari, hem de akademik yönünü boş bırakmayarak küçük ve orta ölçekli üreticileri destekliyor ve onlara istihdam ve gelir sağlamaya çalışıyor. Gökmen'e bakılırsa, Türkiye'de henüz organik ürünlerin bir hali yok, bu anlamda örneğin Niğdeli emekli öğretmenin elması da, Karslı üreticinin buğdayı da, İmece'nin hazırladığı ve üreticiden tüketiciye servis ettiği tek bir kutu içine sığıyor. Bu anlamda bir nevi üretici temsilciliği yapan Mehmet Gökmen, "Tek başıma üretici değilim. Ben asıl, bu tür mimari, ekolojik ve alternatif enerji kaynakları projelerini nasıl hayatımıza dahil edebiliyoruz, bunun derdindeyim. Yeni yeni arkadaşlarla tanışıyoruz," diyor. İmece'nin macerası, Feriköy Organik Pazarı ile bir buçuk yıl önce başlamış. beş-altı ay sonra evlere servis yapmaya başlayan İmece, ardından Taksim Sıraselviler de bir manava dönüşmüş. İmece'nin sorumluluk alanı, sadece meyve ve sebzelerin tüketiciye ulaştırılması değil. Gökmen bu anlamda örneğin, Küre Dağları Bartın Ulus İlçesi Aşağı Çerçi Köyü Kırsal Kalkınma Projesi'ni de hayata geçirerek AB'ye onaylattırmış. Şimdi oradaki köylü kadınlara Küre Dağları'ndaki çeşitli orman ürünlerini toplattırıyor. Gökmen'in Türkiye'nin birçok ili ve köyüne de sirayet eden bu sosyo-ekonomik projesi sayesinde, kadınlar bu ürünleri köyün yeniden elden geçirilen bir binasında işliyor, pekmez yapıyor; kurutuyor. Elde edilen gelir; köyün güzelleştirme derneğine de kaynak sağlıyor. Bu tür bir kardeş girişim de, Kaz Dağları'ndaki organik sebze ve meyveleri kentlere doğrudan, bölge üzerinden servis eden 'Ömercan' adlı organik çiftlik oluşumu. Çanakkale İntepe Belediyesi'ne bağlı 151 hektarlık alana ulaşan tüketici, gönlünün çektiği meyve ve sebzeyi aylık paketler halinde evine kargoyla isteyebiliyor ve bölge ekonomisine doğrudan katkı yapmış oluyor. Göründüğü kadarıyla ekolojik kaygılı üretim, yerel ekonominin ve kalkınmanın da can damarlarını açıyor. Bu anlamda artık, sosyo-eko-lojik pazarlara nur yağıyor da denebilir. Bilgi için: Ömer Can Ekolojik Çiftliği Tel: 0286 223 35 02 / İmece projesi Tel: 0212 243 2575 e-posta: imeceekolojik@gmail.com