kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rüya fabrikasında grev var!

Kaya GENÇ
17.11.2007
Hollywoodlu yazarlar grev yapınca dizi senaryoları yarıda kaldı. 12 bin senaristi sokaklara döken Amerikan Yazarlar Sendikası grevi, dizilerin geleceğini de tehdit ediyor..
Türk Telekom çalışanlarının yaptıkları grev iletişim sektöründe homurtulara sebep olarak devam ederken, 5 Kasım Pazartesi günü bir başka grev haberi Amerikan eğlence endüstrisinin merkezi Los Angeles'dan geldi. Dünya eğlence endüstrisinin başkentinde tam 12 bin sinema emekçisi sabah saatlerinde, çalıştıkları stüdyolara gitmek yerine sokaklara döküldü. Pazar akşamı, Film ve Televizyon Prodüktörleri Birliği (Alliance of Motion Picture and Television Producers) ile Amerikan Yazarlar Birliği (Writers Guild of America) arasındaki görüşmeler çözümsüz biçimde sona ermiş, bunun üzerine Yazarlar Birliği son 20 yıldan bu yana ilk defa grev kararı almıştı.

JAY LENO'DAN DESTEK

Son dakikada yapılan telefon görüşmeleri ve ricalar da etkili olmayınca pazartesi sabahı gösteri dünyasının efendileri, film ve dizilerinin senaryolarını yazan binlerce kişinin düzenlediği yürüyüşle karşı karşıya kaldı. NBC ve diğer büyük televizyon kuruluşlarının yönetim merkezlerinin bulunduğu New York'taki Rockefellar Plaza'nın önünde grevciler bir araya geldi. Los Angeles bölgesinde en az 15 farklı mekânda grevciler, prodüktörlerin kendilerine verdiği ücretleri protesto etti. Kimi Amerikalıları rahatsız etmiş olsa da Hollywoodlu sanatçıların önemli bir kısmı greve destek verdi. NBC'nin ünlü talk şhow programı The Tonight Show with Jay Leno ve Türkiye'de de gösterilen The Late Show with David Letterman programlarının yetkilileri, elemanlarının greve verdikleri destek yüzünden bu süreçte tekrar bölümleriyle seyirci karşısına çıkacaklarını duyurdular. Hatta usta sunucu Jay Leno, elindeki bir kutu Donut'ı grev yapan göstericilere dağıttı ve şöyle dedi: "Son 20 senedir bu insanlarla birlikte çalışıyorum. Onlar olmadan komik bir adam değilim. Onlar olmadan ben ölü bir adamım. Bu yazarların pek çoğu iyi para alamıyor, yılda ortalama 30 bin dolar kazanıyorlar. Yazarları desteklemek için buraya geldim, ben onların tarafındayım." Leno dışında Julia Louis- Dreyfus, Marg Helgenberger, Rachel Griffiths gibi aktrisler, Oscar ödüllü yönetmen James L. Brooks, Ugly Betty dizisinden America Ferrera ve şarkıcı Vanessa Williams da greve destek verdi. Alec Baldwin ve Jamie Lee Curtis, salı günü grevcileri desteklediklerini açıkladılar. Baldwin, "1980 yılından bu yana sinema ve televizyon için çalışmış bir oyuncu olarak bu endüstride yazarlar olmadan bir arpa boyu yol alınamayacağını çok iyi öğrendim. Televizyon ve sinema için senaryo yazan bu insanlar, toplumumuzun tarihindeki en önemli edebi eserlerden bazılarına da imza atmışlardır," diye konuştu.
Haberin fotoğrafları