kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ERGUN BABAHAN

Milli takım ve gerçekler

Futbol, halkın Türkiye'de gündemini oluşturan en önemli uğraş alanı. Uğruna milyonlarca dolar harcanıyor, milyonlarca insan için hayatın belki de temel anlamlarından birini oluşturuyor.
Ancak bu kadar ilgiye rağmen ülke futbolu veya takımlarımız uluslararası arenada çok başarılı bir performans çizmeyi başaramıyor.
Galatasaray'ın UEFA şampiyonluğu ve Kore'deki dünya üçüncülüğünden beri belirgin bir gerileme söz konusu.
Oldukça kolay bir grupta yer alan Türkiye'nin Avrupa Şampiyonası finallerine zar zor kalabilmesi bunun bir göstergesi zaten.
Moldova, Malta, Macaristan, savaştan yeni çıkmış Bosna karşısında oynanan futbol ve alınan sonuçlar bunun bir göstergesi.
Oysa, terör belasıyla bunalmış halk, başarıya muhtaç. Bir şampiyonada finallere kalmak bile halkı sokaklara dökmeye yetiyor.
Avrupa tarafından sürekli küçümsendiğini, dışlandığını düşünen yığınlar, bilimde, sanatta, kültürde veya demokraside bir ilerlemeden çok spordaki başarıyla avunmak istiyor.
Ancak gerek ligdeki futbolun kalitesi, gerekse ulusal takımın ortaya koyduğu performans, haziran ayındaki finaller için çok umutlu olmaya el vermiyor.
Naklen yayın hakları üzerinde yürütülen kavga, hakem atamalarındaki skandallar, çetelerin tribün egemenliği, hatta kimi cemaatlerin antrenör ve futbolcu seçimindeki ağırlığına ilişkin iddialar, futbolun spor olmaktan çıktığı, bir yolsuzluk ve güç aracı haline geldiğini açıkça ortaya koyuyor.
Belediyelerin yol, içme suyu, ulaşım hizmetlerini bir kenara bırakıp futbola büyük paralar harcar hale gelmesi, belediyelerle iş yapmak isteyenlerin futbol kulüplerine bağışta bulunmak zorunda olması işi iyice içinden çıkılmaz hale getiriyor.
Futbolun bu kadar önem taşıdığı, gündem maddesi oluşturduğu ülkemizde, Meclis'in bu işi yakından takip etmesi, regüle etmesi bir zorunluluk.
Kulüplerin yönetiminden, naklen yayın ihalesine kadar birçok düzenleme yeniden gözden geçirilmeye muhtaç.
Meclis'in bu düzenlemeyi yaparken kime yarayacağı hesabından çok, doğru yolu bulma güdüsüyle hareket etmesi gerekiyor.
Şu anda Meclis gündeminde bulunan futbol yasasına bu gözle bakmakta büyük yarar olacaktır.