kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Japonya'da bir bilim adamı tarafından yapılan araştırmada, 36 yaşındaki bir kadından alınan hücreler, laboratuvar ortamında kalp kasına dönüştürüldü. 12 gün sonra kalp kası hücrelerinin atmaya başladığı tespit edildi.

Deri hücresinden kök hücre yapıldı

DIŞ HABERLER
Deri hücresini kök hücreye dönüştüren bilim adamları, hastanın dokuyu reddetme riskini ortadan kaldırdı..
Japonya ve ABD'de iki bilim adamının yaptığı iki farklı araştırma bugüne kadar kök hücre elde edilmesinde en iyi yöntem olarak görülen embriyon klonlamasına gerek kalmadan kök hücre üretilmesini sağlıyor. Yetişkin deri hücresini kök hücre gibi davranacak şekilde yeniden programlayan bilim adamları, bunu uyumakta olan bir avuç geni yeniden aktive ederek başardı. Hücreler tanımlanmış bir dokuya ait olmalarından önce, yani embriyon dönemindeki gibi hareket etmeye başladı. Araştırmalardan ilkini, Japonya'nın Kyoto Üniversitesi'nden Prof. Shinya Yamanaka geliştirdi. Yamanaka, fareler üzerinde denediği tekniği, 36 yaşındaki bir kadının hücrelerinde de deneyip başarılı oldu.

PARKİNSON İÇİN UMUT IŞIĞI
Hücreler laboratuvarda kalp kasına dönüştürüldü. 12 gün sonra kalp kası hücrelerinin "atmaya" başladıkları tespit edildi. Araştırmalardan 2'ncisi ise ABD'deki Wiskonsin-Madison Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jamie Thomson ve ekibi tarafından yapıldı. Onların yöntemi de Yamanaka'nınkine temelde benziyor. Ancak hücre programlamakta farklı genler kullanılıyor. Ayrıca denemenin yeni doğan bir erkek çocuktan alınan hücreler üzerinde yapılmış olmasıyla da değişiklik gösteriyor. Yeni yöntemle, hastanın genetik şifresine göre kök hücre yaratma imkânı doğacak ve böylece hastanın dokuyu reddetme riski ortadan kalkacak. Bu yeni yöntem sayesinde Parkinson, diyabet gibi hastalıklara karşı yeni kök hücrelerin üretilmesi gündeme gelecek.