kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Demir İpek Yolu'na ilk harç atıldı

SABAH
Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun temeli dün atıldı. Cumhurbaşkanı Gül, projenin aslında Bakü'yü Kars'a değil Çin'i Londra'ya bağladığını söyledi..
Azerbaycan ve Gürcistan'la kurulan ilişkilere dün Tiflis'te yeni bir halka eklendi. Şahdeniz projesiyle doğalgaz, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıyla petrol ortaklığı kuran üç ülke bu kez de 'Demir İpek Yolu' olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolunun ilk harcını koydu. Gürcistan bölümündeki temeli atma töreni dün üç cumhurbaşkanının katılımıyla yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, projeyle Bakü'nün Kars'a bağlanmakla kalmayıp, aslında Çin'in Londra'ya bağlandığını söyledi. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in 15 kilometre dışındaki Marabda istasyonundaki alanda düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili katıldı.

ÇİN'İ LONDRA'YA BAĞLIYOR
Gül, yaptığı konuşmada, projenin aslında Çin'i Londra'ya bağladığını belirterek, bu çerçevede Çin'den çıkacak olan vagonların, Hazar'ı, Bakü, Tiflis ve Kars'ı geçerek, İstanbul'a ulaşacağını, İstanbul'da halen yapılmakta olan Marmaray projesi ile Boğazın altından geçerek, Avrupa'yı katedeceğini ve oradan da Manş'ı geçip Londra'ya kadar ulaşacağını aktardı. Gül, projenin İpek Yolu'nun tekrar canlandıracağın vurguladı. Kazakistan'ın projeye yılda 10 milyon ton yük vermeyi taahhüt ettiğini, hat ile sadece yolcu değil yük de taşınacağını anlatan Gül, "Bir zamanlar bunlar konuşulurken hayal, rüya gibi görenler olmuştur" diyen Gül, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz projesi bitmek üzere, BTK demiryolu projesinin bitmek üzere olduğunu hatırlattı.
Haberin fotoğrafları