kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"ABD, kuvvetlerini Kuzey Irak’a kaydırmalı"

Yeni Haber
PKK sorununun çözümü için Irak'taki ABD kuvvetlerinin bir bölümünün Kuzey Irak'a kaydırılması gerektiği öne sürüldü. ABD'nin önde gelen gazetelerinden USA Today'de yayınlanan yorumda ABD'nin Türkiye ile daha çok istihbarat paylaşması ile PKK sorununun çözümlenmeyeceği savunularak "Hem ABD kuvvetlerinin, hem de Kürt Peşmergelerin varlığı, bir Türk işgalini önleyebilir ve Kürt hükümetine PKK'yı kökünden sökmeye yardımcı olabilir" denildi.

USA Today gazetesinde Lionel Beehmer imzasıyla yayınlanan yorumda ABD'nin Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki gerginliği gidermek için yeterli çaba göstermediği görüşü dile getirildi. Washington'un yaklaşımından pişmanlık duyma durumuna gelebileceği de öne sürülen yorumda Kuzey Irak'ta bir çatışmanın felaket olacağı savunuldu.

"TANGO İÇİN ÜÇ KİŞİ LAZIM"

Kuzey Irak'ta barınan PKK'nın son haftalarda düzinelerce Türk askeri öldürdüğüne dikkat çekilen yorumda ABD Başkanı George W. Bush'un Türkiye ile Kuzey Irak arasında sıkıştığı belirtilerek şu değerlendirme yapıldı:

"Taraflardan birini yada diğerini kızdırmaktan korkan Bush, PKK'yı terörist demeyle yetinmeyi, Türkiye ile daha çok istihbarat paylaşmayı ve sorunun kendiliğinden yok olacağını ummayı tercih ediyor. Ancak maalesef sorun, dış yardımı (yani ABD) olmadan yok olmayacak. Kürdistan'ın ABD'deki temsilcisi Kubat Talabani'nin dediği gibi tango için üç kişi lazım."

Ancak Bush'un, Irak'ın geri kalan kısmından kuzeye kuvvet kaydırmaya isteksiz olduğuna dikkat çekilen yorumda "Niye? Oysa Kürdistan, Irak'ın, ABD kuvvetlerinin çiçek ve tatlılar ile karşılanacağı tek bölgesidir" ifadesi kullanıldı.

Bağdat'ta durumun sakinleştiğinde yeni bir kuvvet konuşlanmasının yapılacağı söylentilerine dikkat çekildiği yorumda "Richard Holbrooke gibi bazı önde gelen dış politika düşünürlerinin önerilerinin doğrultusunda neden kuvvetler daha erken bir aşamada kaydırılmıyor? Hem ABD kuvvetlerinin, hem de Kürt Peşmergelerin varlığı, bir Türk işgalini önleyebilir ve Kürt hükümetine PKK'yı kökünden sökmeye yardımcı olabilir" görüşü öne sürüldü.

USA Today'deki yorumda ayrıca Kerkük'e ilişkin bir referandum öngörüldüğünü anımsatarak "Eğer Kerkük, Kürtlerin ellerine geçerse Kuzey'deki ABD kuvvetleri, barışı korumaya katkıda bulunabilir" diye yazdı.

(ANKA)