kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bankaların kur riski "dolar"dan

Yeni Haber
ABD ekonomisinde var olan ve küresel sistemi tehdit eden kırılganlık nedeniyle dünyada "dolardan kaçış" eğilimi güçlenirken, Türk bankacılık sisteminin bilançolarında ağırlığın hala "dolar"da olduğu belirlendi.

Bankaların kur riski de dolar cinsi yükümlülüklerinin dolar cinsi varlıkları aşmasından kaynaklanıyor. Euro cinsi varlık-yükümlülük dengesinde 2.3 milyar YTL'lik bir fazlası bulunan bankaların, dolar cinsi yükümlülüklerinin varlıklarını aşması nedeniyle ise 11.9 milyar YTL pozisyon açığı verdiği dikkati çekiyor.

Türkiye Bankalar Birliği'nin toplulaştırılmış verilerinden yapılan belirlemeye göre, Eylül sonu itibariyle bankaların 169 milyar 784.1 milyon YTL olan bilanço içi toplam döviz varlıklarının yüzde 59.9 oranındaki 101 milyar 687.2 milyon YTL'lik bölümünü dolar cinsi varlıklar oluşturuyor. Bankaların aynı tarih itibariyle 179 milyar 245.6 milyon YTL olan toplam döviz yükümlülüklerinin ise yüzde 63.4 oranındaki 113 milyar 588.3 milyon YTL'lik bölümünü dolar cinsinden yükümlülükler oluşturuyor. Bankaların, Eylül sonu dolar cinsi varlık-yükümlülük dengesi 11 milyar 901.1 milyon dolar açık verdiği dikkati çekiyor.

EURO VARLIKLAR YÜKÜMLÜLÜKLERDEN FAZLA

Ayın tarih itibariyle bilançodaki toplam euro cinsi varlıklar ise yüzde 37.6 oranında 63 milyar 763.7 milyon YTL düzeyinde bulunuyor. Bu tarihte 416.1 milyon YTL tutarında Japon Yeni cinsi varlık bulunduran bankaların diğer yabancı paralar cinsinden varlıkları ise 3 milyar 917.1 milyon YTL.
Bankaların Eylül sonu bilançosunda euro cinsi yükümlülüklerinin tutarı ise yüzde 34.3 oranında 61 milyar 424.3 milyon YTL düzeyinde.
Bankaların döviz yükümlülüklerinin 267.1 milyon YTL'lik bölümünün Japon Yeni, 3 milyar 965,9 milyon YTL'sinin de diğer dövizler cinsinden olduğu belirlendi

Dolar cinsinden varlık ve yükümlülükleri dengesinde yaklaşık 12 milyar dolarla rekor düzeyde bir açık pozisyon taşıyan bankalar, euro cinsi varlık ve yükümlülüklerinin dengesinde 2 milyar 339.4 milyon YTL fazla verdiği belirlendi.

Bankaların, yen cinsi varlık-yükümlülük dengesinin 149 milyon YTL fazla verdiği, diğer döviz cinslerindeki varlık ve yükümlülüklerinde ise 48 milyon YTL'lik bir açık pozisyon taşıdığı belirlendi. Buna göre bankacılık sisteminin Eylül sonu itibariyle bilanço içi net döviz pozisyon açığı 9 milyar 431.5 milyon YTL olarak gerçekleşti.

VARLIKLAR KREDİ ALACAĞI, YÜKÜMLÜLÜKLER MEVDUAT

Bankaların dolar cinsi varlıklarının 46.5 milyar YTL ile en büyük bölümünü verilen krediler oluşturuyor. Dolar cinsi varlıklar içinde satılmaya hazır finansal varlıklar 25.2 milyar YTL ile ikini büyük değeri oluşturuyor. Bankalar ve diğer mali kuruluşlardan 12.8 milyar YTL'lik dolar cinsi alacak bulunuyor.

Dolar cinsi yükümlülüklerin ise 67.1 milyar YTL'lik bölümü döviz tevdiat hesapları, 36.6 milyarı diğer mali kuruluşlardan sağlanan fonlar, 4.9 milyarı para piyasasına borçlar, 2.2 milyarı banka mevduatından oluşuyor.
Euro cinsi varlıkların da 27.6 milyar YTL ile en büyük bölümünü verilen krediler oluştururken, bankaların euro cinsinden kasa, efektif deposu, yoldaki paralar, satın alınan çekler gibi varlıkları da önemli bir hacim oluşturuyor.

Bankaların euro cinsi yükümlülüklerinin en büyük bölümü döviz mevduat hesaplarından oluşuyor. Diğer mali kuruluşlardan sağlanan euro cinsi fonlar 11.3 milyar YTL düzeyinde.

ANKA