kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
‘Yeni vergi getirmeyeceğiz’....Maliye Bakanı Unakıtan, 2008’de yeni vergi getirmeyeceklerini, maktu vergilerdeki olağan artışlar dışında vergilerde değişiklik olmayacağını söyledi. Unakıtan, "Vergi-mergi getirmeyeceğiz. Bunu da milletimize ilan ediyorum. Maktu vergi her yıl yapılıyor, yapmamız gereken artış" dedi.

Maliye alışveriş timi kuracak müşteri olup halka karışacak

ANKARA
KDV gelirlerinde yaşanan düşüş Maliye Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, etkin vergi denetimi yapmak için "gizli alışveriş timlerini" devreye sokacak..
Vergi iadesinin kaldırılmasının ardından vergi gelirlerinde düşüş yaşandığı gerekçesiyle eleştirilerin hedefi olan Maliye Bakanlığı harekete geçti. Maliye, vergi denetimini yapmak için "gizli alışveriş timleri"ni devreye sokacak. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, gizli timlerin tüccar ve tüketici gibi alışveriş yaparak vergi kaçırılıp kaçırılmayacağını denetleyeceğini açıkladı. Unakıtan, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, vergi denetimleri kapsamındaki yeni projeyi anlattı. Fahri müfettişliğin uygulanabilirliği konusunda hazırlıkların sürdüğünü belirten Unakıtan, "Ekonomik hayatın içerisine girerek tıpkı bir tüketici ya da tüccar gibi alışveriş yapacak olan gizli alışveriş timleri önümüzdeki dönemde faaliyete geçecek" dedi. Unakıtan, kayıtdışılıkla mücadeledeki performans ile 2007'de yüzde 23.4 olması beklenen vergi gelirlerinin GSMH'ye oranının 2008'de yüzde 23.9'a yükselmesinin tahmin edildiğini söyledi. Unakıtan, beyanname vermede ve ödemede mükelleflere yükümlülüklerini hatırlatmak için cep telefonundan kısa mesaj gönderme uygulamasına başlayacaklarını bildirdi. Unakıtan, cep telefonlarının interaktif kullanımı kapsamında borç sorgulama, borcun bulunmadığına dair yazı isteme, mobil imza uygulamalarına da 2008'de başlanacağını açıkladı.

MATRAH FARKI BÜYÜK
Son 9 aylık vergi incelemelerinde 36.6 milyar YTL matraha karşılık 21 milyar YTL matrah farkı tespit edildiğini belirten Unakıtan, bu kapsamda 4.9 milyar YTL vergi cezası kesildiğini söyledi. Kara para ve suç gelirleri ile mücadele çalışmalarını anımsatan Unakıtan, 10 ayda şüpheli işlem bildirimlerinin yüzde 186 arttığını söyledi. Maliye Bakanı Unakıtan, yılın ilk 10 ayında 5.1 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmazın yatırımcılara bedelsiz olarak devredildiğini veya üzerlerinde yatırımcılar lehine bedelsiz irtifak hakkı tesis edildiğini bildirdi. Bütçe görüşmeleri sırasında verilen önerge ile bütçeye, karayolları, DSİ yatırımları ve kurumların cari ihtiyaçları için 240 milyon YTL ödenek aktarılmasına karar verildi.