kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Türkiye’de yatırım için araştırma yapan şirketler arasında Paledin ve Equity International da var.

'Dev gayrimenkul şirketleri asıl şimdi Türkiye turunda'

MENEKŞE ATASELİM
* Türk gayrimenkul sektörünün gönüllü elçisi gibi çalışan ULI Türkiye Başkanı Sur, büyük yabancı yatırımcıların da artık Türkiye'ye kaydığını söyledi * Sur, "Disney parkların kurucularından ABD'li Vision Maker, eğlence parkı yapmak için İstanbul'a geldi. Büyükler yola yeni çıktı" dedi ..
Yeşil & Younes'e devredilen İhlas Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nda 10 yıla yakın süre genel müdürlük yapan ve 2006 yılına kadar GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) başkanlığını da yürüten Haluk Sur, şu anda ULI (Urban Land Institute) Türkiye Başkanı. 3 senedir Türkiye'de faaliyet gösteren kuruluşun 70'i aşkın ülkede 40 binden çok üyesi var. "Daha yaşanabilir çevreler geliştirmek" parolasıyla yola çıkan ULI çatısı altında Türkiye'nin ve Türk gayrimenkul sektörünün yurt dışındaki elçisi olmayı sürdüren Sur, özellikle son 1 ayı çok yoğun geçirdi. Önce Las Vegas'ta, arından da Barselona'da düzenlenen fuar ve etkinliklere sektörün temsilcilerini de yanına alarak katılan Sur, arından İstanbul'da yurt dışından onlarca önemli konuşmacının misafir edildiği Forum İstanbul etkinliği için ter döktü. Peki bu koşturmacanın sonunda ne kazanıldı?

Yer bakıp, ortak arıyorlar
Vision Maker, Equity International, Capitaland (Tamasek), Paledin, Fadese ve Sun Hun gibi dünyaca ünlü büyük gayrimenkul yatırımcıları Türkiye'yi mercek altına aldı, yatırım için ortak arıyor, yer bakıyor. Sur'un yorumu ise şöyle: "En büyük yatırımcılar henüz gelmedi deniyordu. Şimdi sıradalar ve bu devam edecek."

* Geride bıraktığımız birkaç hafta, sektör açısından gündem yoğundu. Siz de bunun en önemli parçasıydınız. Sonuçlara ilişkin gözleminiz nedir?
Eskiden her yıl genelde Türkiye'de bir toplantı yapıp yabancıları davet ediyorduk. Ancak şimdi onların bulunduğu ortama gidip fuarlara, toplantılara katılıyoruz. Türkiye'ye gelememiş, sektörü tanıma fırsatı bulamamış insanlara ulaşıp onlara piyasayı anlatma imkanı buluyoruz. Yani olayı tek yönlü olmaktan çıkarıp dışarı doğru yayılmasını sağlamalıyız. Çalışmalarımız bunun uzantısı. Las Vegas'ta düzenlenen, özellikle ABD'li yatırımcıların yoğun bulunduğu, 7 bin kişilik bir toplantıydı. Küresel kentler toplantısı denen, ULI'nin dünya zirvesi ve dünyadaki en büyük gayrimenkul toplantısı düzenlendi. Sektörün her türlü meselesinin tartışıldığı bir ortamdı. Bizim de bir İstanbul standımız oldu. Hem de yatırım fırsatlarını, yeni planlamaları anlatan bir panel düzenlendi. Aynı anda 15 farklı panel olmasına rağmen, bizimkine katılım çoktu. 70'ten çok ABD'li yatırımcı izledi ve bunlardan ikisi Türkiye'ye gelip bağlantılarını kurdular, araştırmalarına başladılar bile. Yani, iyi tepkiler alıyoruz.

* Bu yatırımcılar ile ilgili bilgi verir misiniz?

Bunlardan biri Vision Maker. Bu, Disney Parkları kuran teknik kadronun oluşturduğu bir kuruluş. Dünya üzerinde yaptıkları en çarpıcı proje Dubailand. Hatta projelerini İstanbul'a getirip gösterdiler. Muhteşem. O toplantıda vardılar. Hemen sonrasında gelip Türkiye'de eğlence parkı oluşturma fikirlerini sundular. Yanına tatil kötü koyma konsepti ile çalışmalara başladılar bile. Muhtemelen partner arayacaklar. Güney bölgeleri, Çeşme veya Bodrum yarımadası ile Ege'de bir yer düşünüyorlar. Hatta İstanbul bile olabilir. Araştırma ve yer edinme safhasındalar. Güzel olan sizi gelip dinlemeleri ve 10 gün sonra gelip detaylı bilgi aramaları. Hanover Construction, Capitaland (Temasek), Paledin gibi çok şirket Türkiye ile ilgilenmeye başladı. Daha çok böyle büyük gruplar gelecek. Yeter ki istikrar sürsün.

Birlikte çalışmalıyız

* Bu konuda sektörün diğer temsilcilerinin desteği nasıl?
Hem profesyonel kadrolardan hem de yönetim kadrolarından ciddi destek var. Zaten insanın tek başına bir şey yapması mümkün değil ama böyle bir grup hareketi çıkınca her şey kendiliğinden gelişiyor ve arzu edilen noktalara gidiyor. Gelinen noktada belki de en çok bunu yapmamız lazım. Biraraya gelip, sektörün gelişimi için birlikte çalışmak gerek. İstiyoruz ki hep genç arkadaşlar, yeni insanlar, nesiller sahip çıksınlar ve bu sektörün yapılanması sürecine direkt katkıda bulunsunlar.