kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ekmeği bile kartla alacağız

Yeni Haber
Visa Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman Haziran 2007 sonu itibariyle kredi kartlarında Türkiye'nin Chip&Pin uygulamasıyla tümüyle şifreli kullanıma geçmesiyle birlikte çok kısa sürede sahtecilik olayını kökten çözüldüğünü söyledi.

Ülman yeni dönemde tüketim harcamalarının nakit yerine kartla yapılması için büyük bir mücadele verdiklerini belirterek "Kart çıkarmaya üşendiğimiz noktalarda, şimdi nakit çıkarmaya üşenir hale geldik. Bütün kartlar bir gün temassız özelliği de taşıyacak. O zaman bizim kartla olan günlük ilişkimiz çok daha farklı noktaya gelecek. Büfeden en basit alışverişi yaparken de, ekmek alırken de temassız kartları kullanacağız. Gelişmenin yönü oraya doğru ve bu yolda bir ciddi ivme var" dedi.

"HEDEF NAKİTLE SAVAŞ"

Visa Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman, ANKA'ya yaptığı açıklamada, hedeflerinin her beş senede bir tüketim harcamaları içinde nakitten aldıkları payı iki katına çıkarmak olduğunu, 2006 sonu itibariyle yüzde 13 olan tüketim harcamaları içindeki kartlı alışveriş oranını 2011'de yüzde 26'ya çıkarmak istediklerini söyledi. Ülman " En büyük rakibimiz nakit. Kolay kısmı geçtik. İş giderek zor taraflara odaklanıyor. Bugün Türkiye'nin hala yüzde 70'ler civarında bir nakit kullanımı var. Pazar lideri olarak da pazarın asıl o tarafına odaklanmak istiyoruz. Türkiye alışverişli kullanımlarda Avrupa'da hacim olarak yedinci sırada. Kart adedi olarak ikinci sırada yer alıyor. Bizim hedefimiz kart adedi ile alışverişte kullanım oranını birbirine yaklaştırmak. Avrupa'da eğilim bu yönde, nakit nerdeyse kalkmak üzere" dedi.

"VISA'NIN PAZAR PAYI YÜZDE 55'E ÇIKTI"

Ülman, sektörün büyümesinde kendi paylarının önemli bir yer aldığını belirterek, son üç yıl da Türkiye'de kart adedi büyümesinin yüzde 82'sinin Visa ile gerçekleştiğini kaydederek bankalar arasındaki kredi kartı rekabetine ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:
"Rekabet her zaman çeşitliliği getiren bir şey. Rekabet sayesinde yaratıcı ve zenginleştirici ürünler sisteme giriyor. Türkiye'de üye işyerlerine, tüketicilere bu kadar puanlar, taksitler, olanaklar sağlanabiliyorsa bankalarımızın, hem teknik olarak hem de fikir olarak bu yaratıcılıklarını ürünleştirebilmelerinden kaynaklanıyor. Bu nedenle biz rekabete, olumlu bakıyoruz."
Visa'nın 2007 Eylül sonu itibariyle Türkiye'de 30 milyon banka kartı, 20 milyon kredi kartı olmak üzere toplam 50 milyon kart kullanıcısı olduğunu ve geçen yıla göre yüzde 16'lık büyüme gerçekleştirdiklerini belirten Ülman, mevcut verilerle Visa'nın kart adedi olarak yüzde 55, işlem hacminde de yüzde 54.3 pazar payına sahip olduğunu söyledi.

"KARTTA SAHTECİLİK KÖKTEN KAZINIYOR"

Visa'nın kartlı sistemlerin güvenliğini sağlama açısından önemli yatırımlar yaptığını vurgulayan Berna Ülman, Visa'nın amblemi olan güvercinin, aslında kartlar üzerinde taklidi mümkün olmayan en önemli güvenlik unsuru olduğunu belirterek şunları söyledi:
" Kredi kartı ilk çıktığında bomboş bir karttan ibaretti. Şimdi kartın üzerinde o kadar çok güvenlik unsuru var ki bazılarını fark etmiyoruz bile. Güvenlik ve koruma önlemlerinin sayısı 25'in üzerinde. Şimdi Chip and Pin ile zaten çok farklı bir aşamaya geçtik. Güvenlikte basamak atladık. Kartlı sistemleri sürekli güvence altına almak için çok büyük çabalar sarf ediyoruz ve bunu uluslararası alanda yapıyoruz. Dünya çapında 1 milyarı aşkın Visa kullanıcısı var ve bu 1 milyar kartın tümünün bu unsurları taşıması için de sürekli yenileme ve iyileştirme aktivitesi içindeyiz. Bitmeyen bir arayış güvenlik ve iyileştirme çabası, orada da sürekli çalışıyoruz."
Ülman, Türkiye'nin kredi kartında şifreye geçerek güvenlik ve sahtecilik konusunda çok önemli bir aşama gösterdiğini vurgulayarak, Chip&Pin uygulamasında Avrupa'daki belli başlı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ifade etti. Şifre uygulamasının sahtecilik olayını kökünden hallettiğini kaydeden Ülman, gelinen aşamayı pazarın gelişmesi açısından çok önemli bir nokta olarak nitelendirdi.

"TEMASSIZ KARTLAR HAYATIN HER ALANINA GİRECEK"

Berna Ülman, önümüzdeki dönemde yeni ürünlerin piyasaya farklı deneyim sunacağını belirterek, "Temassız kartla yapılan deneyim o kadar farklı bir deneyim ki gerçekten insan yaşadıkça ve bunu hayatına entegre ettikçe kolaylığını hissediyor. Temassız kartı kullanan bilir. Kart çıkarmaya üşendiğimiz noktalarda, şimdi nakit çıkarmaya üşenir hale geldik. O yüzden temassız teknolojinin hayatımıza çok entegre olacağını düşünüyorum" diye konuştu. Normal kartların manyetik şeritten cipe geçmesi gibi, bir süre sonra bu kartların da artık da temassız olacağını kaydeden Ülman, "Bütün kartlar bir gün temassız özelliği de taşıyacak. O zaman bizim kartla olan günlük ilişkimiz çok daha farklı noktaya gelecek. Büfeden en basit alışverişi yaparken de, ekmek alırken de temassız kartları kullanacağız. Gelişmenin yönü oraya doğru ve bu yolda bir ciddi ivme var" dedi.

"HERKES KREDİ KARTI DEĞİL, BANKA KARTI SAHİBİ OLACAK"


Her beş senede bir nakitten aldıkları payı iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Ülman, Visa olarak 2006 sonu itibariyle yüzde 13 olan tüketim harcamaları içindeki kartlı alışveriş oranını 2011'de yüzde 26'ya çıkarmak istediklerini kaydetti. Ülman, "Herkesin kredi kartı sahibi olsun gibi bir hedefimiz yok ve bu hiçbir zaman da mümkün olmayacak. Hiçbir toplum için mümkün değil. Herkese kredi verilemez bir toplumda. Ancak herkesin banka hesabı, banka kartı olabilir. Dolayısıyla bu büyüme kredi kartından değil, muhtemelen banka kartından olacaktır" diye konuştu.

(ANKA)