kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Sarkozy’nin Türkiye politikası herkese zarar verecek"

Yeni Haber
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliği karşıtlığı gibi tutumların çok olumsuz etkilerinin olabileceği uyarısı yapıldı.

New York Times gazetesi, "Eğer Sayın Sarkozy'nin fikirleri hakim olursa Fransa ve Avrupa'ya uzun vadede zarar verecek" diye yazdı.New York Times gazetesi, başyazısında "Sarkozy'nin iki yönü"nü değerlendirdi. Fransa'da ABD ile ilişkilerini iyileştirmek isteyen bir liderin bulunmasının ferahlatıcı olduğunu belirten gazete, buna karşın Sarkozy'nin ticaret ve Avrupa Birliği'nin geleceği konusunda yanlış argümanlarının olduğunu kaydetti.

Sarkozy'nin geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu'n yaptığı konuşmanın, yabancı şirketleri ve üçünçü dünya çifçilerine yönelik "ayrımcı" politikalarını yansıttığını yazan gazete, Sarkozy'nin Türkiye ile ilgili tutumuna da dikkat çekerken şu değerlendirmesini yaptı:

"Daha once (Sarkozy) açık bir biçimde dile getirdiği gibi Türkiye'yi Avrupa Birliği'ni dışarıda tutmak için elinden gelenini yapacak. Eğer Sayın Sarkozy'nin fikirleri hakim olursa - ki bu gerçekçi bir olasılıktır Fransa ve Avrupa'ya uzun vadede zarar verecek."

Birçok Amerikalılar gibi birçok Avrupalının da, küreselleşmeyi kendilerine yönelik bir tehdit olarak gördüğünü ancak bu zorluklardan üstesinden Sarkozy'nin "yanlış" fikirleri ile gelinenmeyeceğini öne süren gazete, Türkiye konusunda Avrupa'nın önünde iki seçeneğin bulunduğunu belirtirken şunları yazdı:
"Türkiye konusunda Avrupa, ya demokratik ve refah içinde bir Müslüman ortağı ve komşuyu çesaretlendirecek ya da reddedilmiş bir Türkiye'yi İran, Rusya ve Çin gibi başka dostları aramaya zorlayacak.

Yeni bir Fransız-Amerikan ittifakına 'hoş geldin' diyebilmek çok güzel olur. Ancak bundan once Sayın Sarkozy'nin, aydınlanmış trans Atlantik açılımları ile Avrupa'ya yönelik dar korumacı vizyonu arasındaki çelişkiyi çözmesi gerekecek."

(ANKA)