kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Dedenin mirasına sahip çık Beyaz"

Yeni Haber
Bursa'nın merkez Osmangazi İlçe Belediye Başkanı Recep Altepe, televizyon dünyasının ünlü şovmenlerinden Beyazıt Öztürk'e dedesinden miras kalan, ilgisizlik yüzünden harabe durumda olan Bursa'daki ''sivil mimarlık örneği'' evi restore ettirmesi çağrısında bulundu.

Recep Altepe, Kocanaib Mahallesi'nde bulunan, geleneksel, ''Bursa Evi'' mimarisinde inşa edilen ahşap binalardan birinin ''Beyaz'' olarak tanınan şovmen Öztürk'ün dedesi Eyüp Öztürk'e ait olduğunu söyledi.

Bursa'nın en eski yerleşim bölgelerinden olan Muradiye semtinde 1900'lü yılların başında inşa edilen iki katlı ve bahçeli ahşap evin, Eyüp Öztürk'ün yıllar önce ölümünün ardından Beyazıt Öztürk ile annesi Nurten Öztürk'ün de aralarında bulunduğu 6 kişiye miras kaldığını anlatan Altepe, ''Sivil mimarlık örneği'' tescilli yapının son 10 yılda hiç müdahale yapılmadığı için harabe durumda olduğunu bildirdi.

Altepe, belediye olarak yürüttükleri ''Sivil Mimarlık Örneği Yapıların Ayağa Kaldırılması Kampanyası'' kapsamında çok sayıda tarihi yapıyı Bursa'ya kazandırdıklarını anlattı. Beyazıt Öztürk'e dedesinden kalan yapının ayağa kaldırılmasını sağlayarak kampanyaya destek olma çağrısında bulunan Altepe, ünlü şovmeni, bu konuda yapılan çalışmaları yerinde görmesi için de Bursa'da misafir etmek istediğini dile getirdi.Tarihi Kentler Birliği'nin 2008 yılındaki ilk toplantısına Osmangazi Belediyesi'nin ev sahipliği yapacağını anımsatan Altepe, bu toplantıda Bursa'ya kazandırılan tarihi binaların diğer belediyelerce inceleneceğini, bu nedenle toplantıya kadar pek çok yapının restore ettirilmesi için çalıştıklarını ifade etti. Altepe, şunları kaydetti:

''Belediye olarak büyük küçük demeden tüm anıtsal yapıların ayağa kaldırılması için çabalıyor, hem anıtsal yapıları hem de özel mülkiyette olan sivil mimari örneği yapıları ayağa kaldırıyoruz. Özel mülkiyetteki yapıların restorasyonunu, ya yapı sahiplerine destek vererek ya da kamulaştırma yoluyla gerçekleştiriyoruz. Bu tür yapılara TOKİ'nin kredi vermesini sağladık ve bu krediyle çok sayıda yapı ayağa kalktı.

Halen restore edilmeyi bekleyen özel mülklerin sahiplerinden duyarlılık bekliyoruz. Bu bağlamda Beyaz'ın hissedar olduğu yapının ayağa kaldırılması da tarihi mirasın korunması çabalarına katkı sağlayacaktır. Beyaz, dedesinin evini restore ettirirse kendisine destek vermeye hazırız. Beyaz'ın bu çalışmayla diğer yapı sahiplerine de örnek olacağını düşünüyoruz.''

(AA)