kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kur yaktı, Maraş'ta iplik inceldiği yerden koptu

SEÇKİN ÜREY
Tekstilde iplik üretimiyle öne çıkan Kahramanmaraş, zor günler yaşıyor. KTSO Başkanı Balduk, "Düşük kur nedeniyle bir çok fabrika üretime ara verdi" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kur yaktı, Maraş'ta iplik inceldiği yerden koptu
Teşvik Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından 1 milyar dolarlık yatırımın yapıldığı ve 84 iplik fabrikasıyla iplikçiliğin öne çıktığı Kahramanmaraş, düşük kur nedeniyle dar boğaza girdi. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KTSO) Mehmet Balduk, özellikle son üç aylık dönemde işçilerine ücretsiz izin vererek üretime ara veren iplik fabrikaları olduğunu söyledi. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinin kenti ziyareti sırasında soruları yanıtlayan Balduk, "Sanayici, iç pazar yerine ipliği Hindistan ve Özbekistan'dan getiriyor" diye konuştu.

'ÜRETİME ARA VERDİM'
Sıkıntıdan sahibi olduğu Nazar Tekstil'in de etkilendiğini söyleyen Balduk, "Ben de üretime 15 gün ara verdim" dedi. Düşük döviz kurundan kaynaklanan sıkıntı yüzünden şehirdeki tekstil ve iplik yatırımlarında ciddi daralma yaşandığını söyleyen Balduk, şöyle konuştu: "Bir çok iplik firması 'Bankalar borçlarını erken ister' korkusu ile fabrikasında üretime ara verdiğini açıklamıyor. Sanayiciler, sınır ötesi operasyon, ekonomideki bozukluk nedeniyle seslerini çıkartmak istemiyor. Şehrimizde en az 100 milyon dolarlık yatırım durdu. 100 milyon dolarlık yatırımın da makineler bilerek getirilmediği için açılması ertelendi. Şu anda şehrimiz ciddi bir ekonomik bedel ödüyor." Sorunlarını raporlarla Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a da anlattıklarını söyleyen Balduk, emek yoğun sektörlerde çalışanların işsiz kalması durumunda sosyal patlamanın önüne geçilemeyeceğini bildirdi.

ÜRETMEYENE DESTEK
Balduk, "Üretim yapan tesisler kurulmazken, perakende zincirlerinin açılması ile 'Ekonomi iyi gidiyor' denmesi abesle iştigaldir. En alt tabakadaki yüzde 30-40'lık kesim devletten aldığı destekle geçiniyor. Üretmeyen bu iki kesim devletin kaynaklarını kullanıyor. Bu yüzden bizim rekabet gücümüz düşüyor" diye konuştu.

* Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın hazırladığı sunuma göre, yatırımlarda enerji sektörüne kayma yaşandığı gözleniyor. Son bir yılda gelen 1 milyar dolarlık yatırım taahhüdünün yüzde 50'sini enerji oluşturuyor. Afşin Elbistan'daki termik santral potansiyelinin yanı sıra şehir, ciddi hidoelektrik santral yatırıcımsı da çekiyor.

* Şehrin önde gelen tekstil gruplarından Kipaş, inşasına devam ettiği çimento fabrikasının yanı sıra kuracağı iki barajla hidorelektrik santral yatırımı yapıyor. KTSO Başkan Yardımcısı Sermet Çuhadar'a göre kentte, hidroelektrik santral lisansı bulunan bazı küçük gruplar da son dönemde bunları Sabancı Grubu'na sattı.