kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Türkiye Musul’u ele geçirmeli"

Yeni Haber
Irak'ta Musul konusunda bir çatışmanın önlenmesi için Türkiye'nin Musul'u ele geçirmesi istendi.

ABD'nin önde gelen muhafazakar siteleri Conservative Voice'de Musul konusunda bir "Sünni-Kürt çatışması ile Kürtler ve PKK'yı Kerkük, Kuzey Irak ve Türkiye'ye yayılmaktan caydırmak için Türkiye'nin Musul'u ele geçirmesi gereği" savunuldu.

Conservative Voice'de Scott Sullivan imzası ile yayınlanan makalede Kuzey Irak'da Sünniler ile Kürtler arasında Musul'un petrol rezervleri konusunda çatışmaların yaşanacağı öne sürülerek "Ayrıca Musul'u kontrol eden, Kuzey Irak'ın çoğu ile birlikte Kerkük petrolünü de kontrol edecek. Bu nedenle Türkiye, Kürtleri caydırmak, Barzani ve PKK'lı müttefiklerine karşı denge oluşturmak amacıyla Iraklı Sünni gücünü artırmak için Musul'u ele geçirmeli" yorumu yaptı.

"BAŞKAN BUSH SAYESİNDE BARZANİ VE PKK KERKÜK'E ELE GEÇİRİYOR"

Irak'ın ilk petrol merkezi Basra, ikincisi Kerkük, üçüncüsünün ise Musul olduğu belirtilen makalede "Başkan Bush sayesinde İran Basra'yı alırken Kürt Başkanı Barzani ve PKK, Kerkük'ü ele geçiriyor. Musul ve petrolünü kim alacak? Şiilerin (bölgedeki) sayısı az olduğuna göre Musul için mücadele Iraklı Sünniler ile Kürtler arasında olacak" ifadesi kullanıldı.

Barzani'nin Musul'un kontrolünü ele geçiremezse bağımsız Kürdistan hayalinden vazgeçmesi gerekeceği savunulan makalede şu iddiaya yer verildi:

"Türkiye, Musul'u ele geçirmek istiyor. Türkiye, Musul'u ele geçirerek Kuzey Irak'ın istikrarını önemli ölçüde güçlendirebilir. Zira Türkiye, bu adım atarak Musul konusunda bir Sünni-Kürt çatışmasını önleyebilir. Türkiye aynı zamanda, Kürtler ve PKK'yı Kerkük'e, Kuzey Irak ve Türkiye'ye yayılmaktan caydırabilir. Kısacası Türkiye, Musul'u ele geçirmelidir."

(ANKA)