kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

BM raporu: Dünyanın katili insanın kendisi

DIŞ HABERLER
BM iklim raporu açıklandı: Küresel ısınmada sorumluluk yüzde 90 insanlara ait. Sıcaklık artış ortalaması 2.5 santigrata çıkarsa canlı türlerinin yüzde 30'u yok olabilir..
İLİŞKİLİ HABERLER
BM raporu: Dünyanın katili insanın kendisi
Bir hafta önce basına genel özeti verilen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği raporu, son rötüşları yapıldıktan sonra dün İspanya'nın Valencia kentinde BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından kamuoyuna açıklandı. BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)'nin 6 yılık bir çalışma sonucu hazırladığı ve 140 ülke telsimcisinin üzerinde anlaştığı raporda, küresel ısınmadan yüzde 90 oranında insanlar sorumlu tutularak, "İnsan eylemleri dönüşü olmayan ve tahmin edilemeyen iklim değişikliğine yol açıyor" denildi. 20 sayfalık raporda iklim değişikliğinin bilimsel sonuçlarının "sorgulanamaz" olduğu da belirtildi.

TAYFUN VE SELLER ÇOĞALACAK
Raporda, "Küresel sıcaklıktaki artış ortalaması 1.5 santigrat dereceden 2.5 santigrata yükselmesi durumunda dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık olarak yüzde 20 ila 30'unun yok olma tehlikesi ile karşılaşacağı" tespiti de yapıldı. Çalışmada insanlığı bekleyen felaketler ise şöyle sıralandı: 2100'a kadar sıcaklıklar 1.1 ila 6.4 santigrat derece yükselecek. Buzulların erimesi ile deniz seviyesi yüzyılın sonuna kadar 18 ila 59 santimetre artacak. Tayfun ve sel felaketleriyle aşırı sıcak hava dalgaları sık görülecek, çölleşme yayılacak. Son 100 yılda sıcaklık 0.74 santigrat derece arttı. Başlıca neden ise sera etkisi yapan gaz, kömür, petrol kullanımı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da, iklim değişikliğinden en fazla gelişmekte olan ülkelerin etkileneceğini vurguladı.