kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yakıt tüketim bedeli, bakım masrafları ve aracın satın alma bedeli, ticari araçların kullanım maliyetlerini belirleyen faktörler

Satın alırken ucuz kullanırken pahalı ticari cep yakıyor

07.11.2007
Ticari araç sahipleri artık kazanç sağlamak amacıyla kullandıkları araçlarının sadece satın alma bedeline değil, kullanım ömrü boyunca ki maliyetlerine dikkat etmeye başladı..
Hafif ticari araçlarda rekabetin dolayısıyla seçeneklerin artması ticari araç müşterilerini de daha bilinçli hale getirdi. Ticari araç sahipleri artık kazanç sağlamak amaçlı kullandıkları araçlarının sadece satın alma bedeline değil, kullanım ömrü boyuncaki tüm maliyetlerine yani "kullanım maliyetleri" ne dikkat etmeye başladı. Hafif ticari araçların kullanım maliyetlerini belirleyen 4 önemli faktör bulunuyor:

* Yakıt tüketimi bedeli

* Aracın bakımı için yapılan harcamalar nAraca satın alınırken ödenen bedel

* Araç satılırken alınan para

Yakıt tüketimi önemli
Bu kalemler tek tek incelenecek olursa, yakıt tüketimi bedelinin ön plana çıktığı görülüyor. Ticari araçlar sürekli yollarda olup, yüksek kilometre yaptıkları için, düşük yakıt tüketimi olan ekonomik motorlar tercih ediliyor. Yapılan çalışmalar, aracın sahibine olan kullanım maliyetinin yüzde 60'ını yakıt tüketim bedelinin oluşturduğunu gösteriyor. Kullanıcının hafif ticari araç için yaptığı diğer bir harcama ise bakımdır. Bakım maliyetinde, aracın girdiği her bakımda ne kadar harcama yapıldığının yanı sıra hangi sıklıkta bakıma girdiği de önemli. Bakım maliyeti, ticari araçların kullanım maliyetlerinin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor.

İkinci el değeri fark yaratıyor
Bilinçli tüketiciler, araçlarını satın alırken ikinci el bedelini de göz önünde bulunduruyor. Birinci el ve ikinci el alış ve satışından doğan maliyet nihai müşteri maliyetinin yüzde 30'nu oluşturuyor.

Taşıma kapasitesi unutulmamalı
Hafif ticari araçlar taşıma amaçlı kullanıldıkları için, yapılan kullanım maliyeti hesaplamasında, yükün kg ve metreküpün taşınmasının ne kadara mal olduğu da önemli. Tek başına kullanım maliyeti düşük görülüp, aynı yükü 2 seferde taşıyan bir aracın 1 kerede taşıyana göre daha hesaplı olduğu söylenemez. Bu bağlamda kullanım maliyeti hesaplamalarında, aracın taşıma kapasitesi ve yükleme hacmi de önemli bir faktör olarak önümüze çıkıyor.