kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Massimo'nun babası İtalya'ya hayran olduğu için oğlunun adını İtalyanca bir isim olan Massimo koymuş.

Kandil yolunda bir garip bisikletçi

Sadık GÜLEÇ / HABER MERKEZİ
Iraklı ama adı Massimo... Irak bisiklet takımının en başarılı bisikletçilerinden. Bu yıl da takımda kalmak ve seneye Türkiye'deki yarışlara katılabilmek için en tehlikeli dağ yollarında pedal çeviriyor. Çünkü bir hayali var: İstanbul'u ve İbrahim Tatlıses'i görmek..
Peşmergelerin Diyana'dan daha ileriye gitmeme izin vermemesi üzerine Erbil'e doğru geri dönüşe geçmiştim. Diyana'nın hemen çıkışından sonra kavisli, bir tarafı zaman zaman uçurumla kesilen, dar kanyona girdiğimde hemen önümüzde bisikletiyle onu gördüm. Bir yarış bisikletinin üzerinde kıyafeti ile hiç de bu dağlarda dolaşacak birine benzemiyordu. Yanından geçerken bir iki kare görüntüsünü çektim. Elini salladı. Daha sonra portatif demir bir köprüyü geçtiğimizde sağ tarafımda iki derenin birleşerek tek bir nehir haline dönüşmesini görüntülemek istedim. Fakat Türkmen şoförüm birden aracı durdurunca hemen arkamızdan gelen bisikletçi aracımıza hafifçe çarptı. "Bir şey oldu mu?" sorusuna düzgün bir Türkçe ile "Yok ağabey iyiyim," dedi. Onunla böyle tanıştık. İran'a mal taşıyan kamyonlar ve askeri araçlardan başka kimsenin girmeye cesaret edemediği bu yollarda pedal çeviriyordu. Ancak arazi araçlarının bile dikkatle ilerlediği bu yolda, onun bisiklet kullanmasının çok farklı bir amacı vardı. Massimo Faruk, Irak Ulusal Takımı'nda bisiklet yarışçısıydı. Irak'ın bisiklet takımı, ülkenin geri kalan tarafı büyük bir kargaşa içinde olduğu için çalışmalarını Erbil'de yürütüyordu. Massimo Faruk ise antrenmanlarını bu boğazın dar ve tehlikeli yollarında yapmayı tercih etmişti. "Neden burada çalışıyorsun?" dediğimde ise hiç aklıma gelmeyen bir şeyi aktarıyor. "Böyle bir yerde çalışmak benim için çok iyi. Çünkü burada çok kavis var. Bisiklet için bu dağlar çok uygun. Hep buralarda çalışıyorum. Her öğlen burada oluyorum. Diyana'da ablam var. Oradan çıkıp iki saat boyunca burada çalışıyorum. Sonra tekrar geri dönüyorum."

İDOLÜ NEİL ARMSTRONG
Faruk, aslında Erbil'de yaşayan bir doktorun oğlu. Massimo ise bir İtalyan ismi. Babasının kendine neden İtalyan ismi koyduğunu ise bir türlü öğrenememiş. "Bana söylemedi ama galiba bir İtalya hayranı," diyor. Türkçe'yi ise Türk komşuları ve Türk televizyonlarından öğrenmiş. Bisiklete dair ise büyük hayalleri var. Irak'ta katıldığı ulusal yarışmalarda bir tane ikinciliği, üçüncülüğü ve altıncılığı var. Bisiklet'te en büyük idolu ise Neil Armstrong...