kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Üniversiteliler kedilerini istiyor

NESLİHAN TUNÇ
Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki bir grup öğrenci, kampus içinde baktıkları kedilerin okuldan atılmasından şikâyetçi. Hayvanseverler, yönetimi suçlarken rektörlük iddiaları reddediyor..
Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Beşiktaş kampusuna yolu düşenler bilir; yeşillikler içinde, geniş, çok güzel bir bahçesi vardır. Burayı diğer kampuslerden farklı kılan diğer özelliği ise bahçesinde sessiz sakin bir yaşam süren kedileridir. Yıllardır bir grup hayvansever öğrenci ve öğretim üyesi tarafından bakılan kediler, üniversitenin vazgeçilmezleri arasında. Ancak son iki yıldır kampustaki kedilerin rahatı bozulmuş durumda. Geçen yıldan beri bir taraftan öğrenciler yeni kediler getiriyor, diğer yandan bu getirilen kediler üniversiteden atılıyor. Bakalım, bu böyle ne kadar devam edecek?

YAVRULAR VE KÖR KEDİLER VAR
Geçtiğimiz Şeker Bayramı'ndaki tatil sonrasında, kedileri bahçede bulamayan öğrenciler, üniversitedeki bir görevliden "Kediler rektörlükçe toplatılmış. Hatta bu işi okulda çalışanlara yaptırmışlar," cevabını alınca şok geçirmiş. O günden bugüne kedilerin atılmaya devam ettiğini söyleyen öğrenciler, hayvanların akıbetinin ne olduğunu da bilemiyor. Konuyla ilgili olarak rektörlüğe karşı protestolarını sürdürüyorlar. Üniversitede geçen yıl da yaşanan benzeri gelişmelerin bir daha yaşanmaması için hayvanseverlerden ve hayvan hakları örgütlerinden destek bekliyorlar. Yıldız Gönüllü Hayvan Grubu adıyla açıklama yapan öğrenci ve öğretim üyeleri şunları aktarıyor: "Geçen yıl üniversite yönetimi, baktığımız hayvanları atmış; yapılan görüşmeler sonunda Genel Sekreter Ümit Erden durumu itiraf ederek, bu hayvanları Ümraniye Tepebaşı'na götürdüklerini söylemişti. Bir grup arkadaşımız buraya giderek, okulda yavruları kalmış bir anne kediyi geri getirmişti. Ancak bayramın son günü okulda bu sefer çok fazla sayıda kedi toplanıp atıldı. Bu hayvanlar arasında anneleri ölmüş, korunaklı yerde baktığımız yavrular, bir kör kedi, yavruları okulda kalmış bir anne kedi ve çok sayıda kısırlaştırılmış hayvan var. Biz yavrulardan ve kör kediden ümidi kestik bile... Eğer geçen yıl gibi boş araziye atılmışlarsa bu hayvanların yaşama şansı yok. Lütfen birileri artık bize yardım etsin." Geçtiğimiz hafta sonunda da kalan kedilerden bir kısmının toplatıldığını söyleyen öğrenciler, şu anda parmakla sayabilecek kadar az kedinin kaldığını belirtiyor. Bunların da her an toplatılmasından korkan gönüllüler, herkesten destek bekliyor. Konuyla ilgili bilgi almak için Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'nü aradığımızda, bir yetkili rektörlüğün bu konuyla hiçbir ilgisinin olmadığı söyledi. Üniversitenin genel sekreterliği de idare olarak bu konuda bir yaptırımlarının olmadığını açıkladı: "Burası geniş bir alan. Birçok giriş ve çıkış var. Birileri kedileri getiriyor ve götürüyor. Bizim kedilerle ilgili bir sorunumuz da yok. Onları attırdığımız da doğru değil." Gönüllülerden biri şunları söylüyor: "Çok üzülüyoruz. Gözümüz gibi baktığımız kedilerimizden hiçbir haber alamıyoruz. En azından nerede olduklarını söyleseler de gidip onları bulabilsek. Rektörlüğün haberi olmadan böyle bir şey yapılmasına imkân yok. Üniversiteye giren çıkan araçlar belli. Onların haberi olmadan bu kadar kedi bir anda ortadan kaybolabilir mi? İstenmeyebilir ama çözüm bu değil."
Haberin fotoğrafları