kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Gossip grubunun ‘kendine güven abidesi’ solisti Beth Ditto, geçtiğimiz yıl ünlü müzik dergisi NME tarafından ‘en cool kişi’ seçildi. ‘Vücut barışı’ adına daha büyük bir adım atılamazdı herhalde!

Şişmanım ama pişman değilim

Artık Victoria Beckham gibi aşırı zayıflar değil, Scarlett Johansson gibi 'normal' kadınlar seksi. En azından artık tüm dünyada oturtulmaya çalışılan bilinç, bu..
'Milli selülit ve kilo takıntımız' bu yaz en sağlıksız boyuta ulaştı. Koca bir mevsimi onun bunun selülitlerine şaşırarak geçirdik. Kadınlararası bu çekişmenin prim yaptığını gören magazinciler de gazı verdikçe verdi. Bir Allah'ın kulu da çıkıp "Evet, selülitlerim var! Niye olmayacakmış ki?" diyemedi. 'Vücut kompleksi' galip geldi; mayolar büyüdü, sahillerden kaçıldı.

VÜCUT TAKINTISI
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki kadınların bedenleriyle ilişkisi, gün geçtikçe daha da nevrotik bir hal alıyor. 'Zayıf kadın güzeldir' önermesi evrenselleşiyor; Hollywood'daki sıfır beden yaşıtlarını gören genç kızlar, liposuction ameliyatı istiyor. 'Süper kadın' sendromu da denilen 'mükemmel olma arzusunun' 13 yaşına kadar indiğini görenler artık hemfikir: Aklını vücuduyla bozmuş bir nesil yetişiyor. Ve bu gidişata hemen bir dur demek gerek! 20 yaş üzerindeki kadınların çoğu, öyle ya da böyle bu 'hastalıktan' muzdarip zaten. Öyle ki, ortalama bir kadının 15 dakikada bir vücudunu düşündüğü ortaya çıkmış. Yani erkeklerin seks düşünme sıklığından bile fazla! Bu takıntı da yeme bozukluklarına ve hastalılara neden oluyor. Vücudu her şeyden önce gelen kadınların imdadına yetişmek de yine bu illüzyonu yaratanlara; yani moda çevrelerine, markalara ve medyaya düştü. Yeni trend, 'vücut barışı'. Amaç, kendimizi olduğumuz gibi kabul etmek, elde edilemez güzelliklerin peşinden koşmamak, 'zayıf'ın makbul olduğunu reddetmek, fiziksel görünüşü sağlığımızın önüne koymamak ve 'iç güzelliğimizi' ön plana çıkarmak... Kendimize örnek aldığımız kadınların 'işlerinin' mükemmel görünmek olduğunu bilmek ve onların bile bu uğurda acılar çektiklerini anlamak... 'Normal' kadınların sıfır beden olamayacağını, olmaması gerektiğini idrak etmek! Bu uğurda sıfır bedenlere önce podyumlar, ardından da moda dergileri yasaklanmaya başlandı. Madrid Moda Haftası'nın başlattığı yasağı, en son geçen hafta Moskova, 'balık etli mankenler' kullanarak izledi. Başta Cosmopolitan olmak üzere birçok kadın dergisi, modellerini 'normal' kadınlardan seçmeye yöneldi. Sadece İngiltere güzellik kraliçesine değil, Spice Girls grubuyla turneye çıkmaya hazırlanan Victoria Beckham'a bile, gençlere kötü örnek olmaması için 'kilo alması' söylendi. Dove'un tüm dünyada ses getiren 'Gerçek Güzellik' reklam kampanyası, kadınların dış görünüşleriyle barışmasına çabaladı. Susie Orbach'ın 1978'de yazdığı Fat is a Feminist Issue adlı anti-diyet kitabı yeniden yayınlandı. Orbach'ın "Vücut faşizmi, zayıfların zulmü ve hepimizin tek beden olması hem gerçekçi, hem sağlıklı, hem de mümkün değil..." sözleri daha sık tekrarlanır oldu. Seventeen dergisi, genç kızların vücutlarıyla barışmasını amaçlayan ve bir milyon genci hedefleyen 'Seventeen Body Peace Project'i başlattı. Bu sağlıklı trend yakında ülkemizde de hissedilir, umarım. Ve önümüzdeki yaz magazin figürleri paparazzilerden kaçmak yerine, Sienna Miller'ı örnek alarak şöyle der: "Selülitlerimle derdim yok. Bu çok normal bir şey. Mükemmel olma yanılgısında değilim!"
Haberin fotoğrafları