kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kutup Dalgakıran

İstanbul'un suretlerine Roma'dan bakmak

Yasemin TAŞKIN
Ara Güler, Erdal Yazıcı, Coşkun Aşar, Kutup Dalgakıran ve Ercan Arslan'ın İstanbul kareleri, Roma'daki Ara Pacis Müzesi'nde izlenmeye başladı..
Roma'nın en prestijli müzelerinden biri olan Ara Pacis'de, ünlü fotoğrafçı Ara Güler ve aralarında SABAH Fotoğraf Editörü Kutup Dalgakıran'ında yer aldığı dört önemli Türk fotoğrafçısının İstanbul, sokak çocukları, el zanaatları ve Roman topluluğu da dahil olmak üzere farklı kültür kimlikleri ile konu alan ortak sergisi açıldı. Roma Belediyesi ve İtalyan Intesa şirketinin düzenlediği ve açılışı iki gün önce yapılan sergi, İstanbul Fotoğrafevi, Roma Türk Büyükelçiliği ve Türk-İtalyan Dostluk Cemiyetinin işbirliği ile açıldı.

GÜLER'DEN 30 KARE
"Pax Romana" (Roma Barışı) dönemini temsil eden ve İ.Ö. 19. yüzyıla ait "Ara Pacis" müzesinde düzenlenen sergide, İtalyan Basını ve sanatseverlerin de büyük ilgisini gördü. Sergi dünyanın yedi önemli fotoğraf sanatçısından biri olarak tanınan Ara Güler'in 30 siyah - beyaz İstanbul fotoğrafının yanısıra, Güler'in 'sanatsal takipçileri' olarak da tanımlanan üç nesilden fotoğrafçı, toplam 40 eserleriyle dikkat çekti. Sabah Fotoğraf Editörü Kutup Dalgakıran'ın Roman topluluğu üzerine çalışmalarını belgeleyen fotoğrafları ise, İtalya'da Romanlara karşı sosyal tepkinin oluştuğu bugünlerde, özellikle ilgi gördü. Erdal Yazıcı'nın İstanbul sokakları ve yüzleri, Coşkun Aşar'ın sokak çocukları ve Ercan Arslan'ın İstanbul'a ait farklı kültür kimliklerini işlediği fotoğrafları da sanatsevelerin beğenisini topladı. Ara Pacis'de düzenlenen 'Öteki İstanbul' konulu sergi 19 Aralık'a kadar sürecek. Sergi hakkında kaleme alınan ve İstanbul ile fotoğrafları aynı çerçeveye sığdıran metinde, İstanbul şu sözlerle tarif edilmeye çalışılıyor: "...Bu kent aynı zaman diliminde 300 yıl önceyi, 50 yıl önceyi, 100 yıl sonrayı yaşayan bir kenttir. Üstelik tüm zaman dilimleri, birlikte ve yanyanadır. Dünyanın başka hiçbir kentinde olmayan bir özelliktir bu. Ve, kentin kahramanları olan fahişeler, pezevenkler, katiller, serseriler, sokak çocukları, lezbiyenler, dilenciler, kumarbazlar, aristokratlar, yazarlar, çizerler, işçisi, köylüsü, burjuvası, bu farklı zamanları bedenlerinde temsil ederler. Kent, beden olmuştur. Bu kent gerçek anlamda, sözcüklerden oluşmuş ve zamanın her yöne doğru aktığı düşler denizidir ve fotoğrafçı, işte bu düşler denizinin kahramanlarının etrafında kürek çeker." Bir ay süresince görülebilecek sergi, Avrupa Komisyonu İtalya Temsilciliği, Avrupa Parlamentosu İtalya Ofisi, İtalya'nın Türkiye Büyükelçiliği, Medfilm, Türkiye Büyükelçiliği Kültür ve Danışma Ofisi ve Türkiye - İtalya Dostluk Birliği'nin katkılarıyla hazırlanmış. Bilgi için: www.arapacis.net
Haberin fotoğrafları