kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şili'deki 7.7'lik deprem bakırı yüzde 6.7 zıplattı

Şili'de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından dünyanın en büyük bakır madeninde üretim durunca, bakır fiyatları yüzde 6.7 değer kazandı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Şili'deki 7.7'lik deprem bakırı yüzde 6.7 zıplattı
Önceki gün Şili'de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından bakır fiyatları son iki ayın en yüksek seviyelerine tırmandı. Dünyanın en büyük bakın madeni olarak adlandırılan Escondida madeninde ülkede yaşanan deprem felaketi sonrası üretimin sekteye uğradığınının açıklanmasıyla bakır fiyatları yüzde 6.7 değer kazandı. Bloomberg haber ajansına göre, BHP-Billiton, Rio Tinto, Japon korsorsiyumu ve Uuluslararası Finans Kurumu'nun sahip olduğu dünyanın en büyük bakır madeninde üretimin kesintiye uğradığı bildirildi.

BU YIL YÜZDE 12 ARTTI
Bu gelişmeler üzerine Londra Metal Borsası'nda işlem gören bakır fiyatları ton başına 7 bin 130 dolara kadar yükseldi. Dün global bakır üreticilerinin kesintiye uğrayan miktarı telafi edebilecekleri ve üretimi artırabilecekleri mesajları ile bakır fiyatları geriledi. Bakır fiyatları piyasaları rahatlatan mesajlar sonrası 50 dolar birden gerileyerek, 7 bin 80 dolara indi. Bakır fiyatları 2007 yılında özellikle Çin'in önlenemez büyümesi ve Latin Amerika'da bakır işçilerinin grevleri ile yüzde 12 değer kazandı. Dünyanın en büyük bakır tüketicisi Çin'in artan talebini karşılamak için Hindistan, Zambia ve Avustralya gibi baktır üreticileri ülkeler bu yıl rekor üretime ulaştı. Bakır fiyatlarının gerilemesini diğer emtia fiyatları da takip etti. Kalay stoklarının Londra Metal Borsası verilerine göre 200 ton artarak, 13 bin 440 tona ulaşması ile kalay fiyatları 325 dolar düşerek, ton başına 17 bin 240 dolara geriledi. Alüminyum fiyatları da değr kaybeden metaller arasında yerini aldı. Alüminyum fiyatları ton başına 2 bin 606 dolara düşerken, nikel fiyatları 32 bin 700 dolara, kurşun fiyatları 3 bin 505 dolara kadar değer kaybetti.