kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

TRT'ye üç aday

Yeni Haber
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TRT Genel Müdürlüğü adaylığı için İbrahim Şahin, Nurullah Öztürk ve Prof. Dr. Etem Köklükaya'nın adının Başbakanlık'a bildirilmesini kararlaştırdı.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Üst Kurul, 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun ile 2954 Sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununun amir hükümleri gereğince, boş bulunan TRT Genel Müdürlüğü adaylarının belirlenmesi amacıyla bugün toplandı.

Toplantıda yapılan oylama sonucunda İbrahim Şahin, Nurullah Öztürk ve Prof. Dr. Etem Köklükaya'nın isimlerinin Başbakanlık'a bildirilmesine karar verildi.

Adayların özgeçmişleri şöyle:

İBRAHİM ŞAHİN

Şahin, 1962 yılında Amasya'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1986 yılında mezun olan Şahin, 1988-1989 yılları arasında İngiltere'deki Greylands School of English'te, İngilizce eğitimi ve İngiliz idari sistemi üzerine inceleme programına katıldı. Şahin, 1990-91 yılları arasında Samsun Kavak, 1991-92'de Konya Halkapınar, 1994-1997 yılları arasında Kastamonu Taşköprü kaymakamlıklarını yürüttü. Şahin, 2001 ve 2002'de İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği ile Kriz Merkezi Sekreterya Başkanlığı yaptı. 2002-2003 yıllarında Ulaştırma Bakanlığı Danışmanı olarak çalışan Şahin, 2003-2005 yılları arasında PTT Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. Şahin, 2005 yılının Nisan ayından bu yana Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı yapıyordu.

Şahin, Türkiye'nin ulusal stratejisinin belirlenmesi, AB'ye uyum çalışmalarının içerik ve zamanlamasının tespiti ve yürütülecek projeler konusunda siyasal karar mercilerine önerilerde bulunulması amacıyla Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı temsilcilerinden oluşturulan Göç, İltica ve Dış Sınırların Korunması Görev Gücü'nde iltica çalışma grubu başkanlığı görevinde de bulundu. İbrahim Şahin, Başbakanlık tarafından yürütülen e-devlet projesi içindeki hukuki altyapı çalışma grubunda da İçişleri Bakanlığı temsilcisi olarak yer aldı.

''Belediyelerde Kriz Yönetimi'', ''Belediye Başkanlarına ve Mülki İdare Amirlerine Görev Veren Yeni Mevzuat ve Değişiklikler'' ve ''Yerel Yönetimlerde Kriz Yönetimi Planlaması'' adlı yayınlanmış eserleri de bulunan Şahin, PTT Genel Müdürlüğü sırasında 2004'de Kaynakları Etkin Kullanma ve Maliyetleri Düşürme Yılı birincilik ödülünü kazandı ve aynı yıl Türkiye vergi şampiyonları arasında 38. sırada yer aldı. Evli ve 1 çocuk babası olan Şahin, iyi derecede İngilizce biliyor.

NURULLAH ÖZTÜRK

Öztürk, 1965 yılında Eskişehir'de dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Öztürk, 1991-95 yılları arasında Galler Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yüksek lisans yaptı. Öztürk, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nde doktora tezinin yazımını sürdürüyor.

Polis Akademisi'nde halkla ilişkiler dalında araştırma ve öğretim görevlisi, TBMM'de danışman, Devlet İstatistik Enstitüsü'nde çeşitli görevlerde bulunan Öztürk, 2005 yılından bu yana RTÜK'te İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı görevini yürütüyor.Lisans tezini ''Polise Suç İhbarlarına Referansla: Suçla Mücadelede Polis Halk İlişkilerinin Etkisi'' konusunda veren Öztürk'ün çok sayıda makalesi bulunuyor. Evli ve 3 çocuk babası olan Öztürk, ileri düzeyde İngilizce biliyor.

ETEM KÖKLÜKAYA

Prof. Dr. Köklükaya, 1955 yılında Isparta'da doğdu. İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Köklükaya, burada TRT'nin bursuyla okudu. Köklükaya, yüksek lisansını Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nde, doktorasını İTÜ Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği'nde yaptı.

TRT'de 1979 ve 1980 yıllarında stüdyo planlama mühendisliği görevlerinde bulunan Köklükaya, ''Ülkemiz Elektronik Endüstrisinde Kullanılan Elektronik Devre Elemanlarının Analizinin ve Simülasyonunun Yapılabilmesine Yönelik Model ve Algoritmaların Oluşturulması'' adlı DPT destekli araştırma geliştirme projesini yürüttü.

Çok sayıda makalesi, uluslararası kongre, konferans ve sempozyumlarda yayınlanmış ve sunulmuş bildirileri bulunan Prof. Dr. Köklükaya, 2004 yılından bu yana Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde görevini sürdürüyor. Evli ve 3 çocuk babası olan Köklükaya, ileri derecede İngilizce biliyor.

DEMİRÖZ'ÜN EMEKLİ OLMASINDAN BU YANA YAŞANAN SÜREÇ

Şenol Demiröz'ün 2005 yılında emekliye ayrılmasıyla boşalan TRT Genel Müdürlüğü için adaylık başvurularının başlatılmasını kararlaştıran RTÜK, başvuranlar arasından belirlediği adaylar Kemal Madenoğlu, Muhsin Mete ve İbrahim Şahin'in isimlerini Bakanlar Kurulu'na bildirmiş, Bakanlar Kurulu da Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin'in atanmasına ilişkin kararnameyi Cumhurbaşkanlığı'na sunmuştu. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, RTÜK Üyesi Özer Gürbüz'ün yaş haddini doldurduğu, bu nedenle aday belirlemek üzere yapılan seçimin geçersiz olduğu gerekçesiyle kararnameyi iade etmişti.

Özer Gürbüz'ün Üst Kurul'dan ayrılması ve yerine seçilen üye Arif Merdol'un katılımıyla tekrarlanan süreç sonunda aynı isimler RTÜK tarafından yeniden Bakanlar Kurulu'na bildirilmişti. Bakanlar Kurulu da yeniden İbrahim Şahin ile ilgili kararnameyi Cumhurbaşkanlığı'na göndermişti. Ancak 10. Cumhurbaşkanı Sezer, kararnameyi yeniden iade etmişti.

Kemal Madenoğlu ve Muhsin Mete'nin adaylıktan çekilmesi üzerine, RTÜK süreci yeniden başlatmıştı. RTÜK, sürecin sonunda AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hilmi Bengi, AA Genel Müdür Yardımcısı Tahsin Aktı ile Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilgiç'i aday olarak belirleyerek Bakanlar Kurulu'na göndermişti. Bakanlar Kurulu, üç isim arasından Ruhi Özbilgiç'in genel müdürlüğe atanmasına ilişkin kararnameyi Cumhurbaşkanlığı'na sunmuştu. Bu kararnamenin de iade edilmesinin ardından, Bakanlar Kurulu geçen yıl Aralık ayında TRT Genel Müdürlüğüne Hilmi Bengi'nin atanmasına ilişkin kararnameyi Çankaya Köşkü'ne göndermişti. 10. Cumhurbaşkanı Sezer, bu kararnameyi de iade etmişti.

RTÜK, 2005'ten bu yana vekaletle yürütülen TRT Genel Müdürlüğü için 26 Ekim 2007 tarihinde yeni bir adaylık süreci başlattı. Daha önce atanmasına ilişkin iki ayrı kararname 10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından iade edilen Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 58 kişi 9 Kasımda sona eren adaylık süresi içinde RTÜK'e başvurmuştu.

RTÜK'ün belirlediği üç adayın adının Başbakanlık'a bildirilmesinin ardından, bu isimlerden birinin TRT Genel Müdürlüğüne atanmasına ilişkin karar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak.

(AJANSLAR)