kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Haber turu

Enerjiye 13 yılda 130 milyar $ yatırmak şart
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, enerji arz güvenliğini sağlamak için ciddi ölçüde yatırım yapıldığını belirtirken, "Hesaplamalara göre, 2020 yılına kadar yaklaşık 130 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç var'' dedi. Çalık, 7'nci Enerji Arenası'nda yaptığı konuşmada, bir taraftan Orta Doğu ve Avrasya, diğer taraftan enerji tüketim merkezleri arasındaki coğrafi konumunun, Türkiye'yi enerji güvenliğinin sağlanmasında 'anahtar ülke' durumuna getirdiğini ifade etti. Türkiye'de son yıllarda görülen büyümenin önümüzdeki dönemde devam edeceği düşünüldüğünde, 2020-2025 yılları arasında tüm kömür ve hidrokarbon kapasitesi kullanımının talebi karşılaması için ilave teknolojilere de yatırım yapılması gerektiğini anlatan Çalık, ''Nükleer enerji, bir tercih olmanın ötesinde kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmekte'' dedi.

ABD: İran'dan gaz sevkıyatı bizi üzer
Türkmenistan ziyaretine devam eden ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman, Türkmen doğalgazını Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco projesinin İran üzerinden gerçekleşmesinin kendilerini üzeceğini söyledi. İki günlük ziyaret için Türkmen başkenti Aşkabat'ta bulunan ABD'li Bakan Bodman 12'nci Uluslararası Türkmenistan Petrolü ve Doğalgazı Fuarı'nı ziyaretinde basın mensuplarının Türkmen gazını Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco projesinin İran üzerinden gerçekleşmesi ihtimaliyle ilgili sorusu üzerine İran'la işbirliğine karşı olduklarını belirtti. Bodman, Türkmenistan'ın güvenli partnerler seçmesi gerektiğini belirterek, Trans-Hazar boru hattı projesinde Hazar'ın statüsünün sorun olup olamayacağı yönündeki soruya da, "Bunu ülkeler kendi aralarında çözebilir'' dedi.

'ABD yavaşlayacak petrol talebi ise sürecek'

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ne (OPEC) göre, ABD ekonomisi 4'üncü çeyrekte yavaşlayacak, ancak küresel petrol talebi güçlü kalmayı sürdürecek. OPEC Kasım ayı Petrol Piyasası Raporu'nda, 4'üncü çeyrek için küresel petrol talebi büyümesi günlük sadece 100 bin varil aşağı çekilerek, 1.7 milyon varile düşürüldü. 2008 yılı ilk çeyreği için öngörülen büyüme tahmini ise günlük 1.5 milyon varilde sabit tutuldu. Raporda, ABD ekonomisinin 3'üncü çeyrekte sergilediği ekonomik performansın son çeyrekte tekrarlanmasının beklenmediği ifade edilerek, ancak Çin ve Ortadoğu ülkelerinin yüksek büyüme hızı nedeniyle küresel petrol talebinin güçlü kalmaya devam edeceği öngörüsünde bulunuldu.
Haberin fotoğrafları