kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sıkça kesinti olsa da Kerkük - Yumurtalık Boru Hattı ile Türkiye üzerinden Irak petrolü satışı yapılıyor.

Irak'tan parasını alamayan Yumurtalık'a hacze gidiyor

SEÇKİN ÜREY
Irak'tan alacaklı iki şirket, Yumurtalık'ta 39 bin varil Irak petrolüne haciz koydurunca daha önce borcu kabul etmeyen Irak Maliye Bakanlığı şirketlerle masaya oturdu..
Irak devletinden alacaklarını tahsil edemeyen iki şirketin, bu ülkenin Türkiye üzerinden sattığı petrole haciz koydurduğu ortaya çıktı. Toplam 4 milyon 300 bin dolarlık borç için petrole haciz gelince, borçların ödenmesi için Irak hükümeti şirketlerle masaya oturdu. Şirketler alacaklarını tahsil edemezse, yeddiemin olarak Botaş'ın Ceyhan'daki depolarında bulunan 39 bin varile denk düşen 6 milyon 210 bin litre ham petrol Ocak 2008'den itibaren icradan satışa çıkarılacak. 2003'teki ABD işgalinden sonra Irak'a yapılan akaryakıt ve gıda satışlarından merkezi hükümetin Türk şirketlerine 250 - 300 milyon dolar tutarında borcu bulunuyor. Bununla birlikte işgalden önce Saddam Hüseyin döneminde merkezi hükümet kurum ve kuruluşlarına mal satan veya iş yapanlar arasında da halen alacağını tahsil edemeyenler bulunuyor. İzmir'de bulunan Yakut Tarım Sanayi Ürünleri Export A.Ş ile İskenderun'da faaliyeten gösteren Başaran Uğur Uluslararası Nakliyat A.Ş alacakları için 2007 başında harekete geçti. Şubat ayında haciz müzekkeresi işleme kondu. Ancak Irak'ın devlet mallarına haciz konacağı için Gümrük Müsteşarlığı, konuyu Dışişleri ve Adalet bakanlıklarına taşıdı. Dışişleri ve Adalet bakanlıklarının ilgili birimleri Irak devletinin itiraz hakkı bulunduğu için hacze olumlu görüş verince, temmuz ayında harekete geçildi. 31 Temmuz'da da İskederun Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü, özel sektöre haczi duyaran bir yazı gönderdi.

5 MİLYON VARİLLE BAŞLADI
Haciz için Irak'ın Türkiye üzerinden gönderdiği en önemli ticaret malı olan petrol seçildi. Sevkiyat kısıtlı da olsa, Kerkük - Yukurtalık Ham Petrol Boru Hattı ile Ceyhan'daki depolarda bekleyen 5 milyon varil Irak petrolüne haciz kondu. Haciz üzerine Irak Maliye Bakanlığı da kendi avukatlarıyla harekete geçti. Daha önce kabul edilmeyen borç için masaya oturuldu. Irak tarafı 5 milyon varilin karşılığının borcun çok üstünde olduğunu ve haczin kaldırılmasını istedi. Haciz konulan ham petrol miktarı 5 milyon varilden 39 bin varile indirildi. 39 bin varil için Botaş, yeddiemin oldu.
Haberin fotoğrafları