kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sakae Menda

İdam kaldırılsın mı?

Milyonlarca kişinin imza attığı kampanyayla İtalya, idam cezasının kaldırılması için BM'de girişim başlattı. Oturum öncesi üç mahkûm, nasıl haksız yere idamı beklediklerini anlattı..
Çin'de enseye sıkılan tek bir kurşun, İran'da yağlı urgan, Suudi Arabistan'da bir kılıcın keskin ucu, Amerika'da zehirli iğne... İdam cezasına çarptırılan mahkûmların sonu böyle oluyor. Ancak ya iddia edilen suçları işlemedilerse? Ya DNA testleri ve gelişen teknolojiyle masum oldukları anlaşılırsa? Birleşmiş Milletler (BM) savaşlar ve iç çatışmalar, kıyımlar bir kenara en hararetli toplantılarında bu konuyu ele alıyor. Yani idam cezasını. Toplanan 5 milyon imza sonrası başlayan süreçte BM yetkilileri, idamın tüm dünyada kaldırılmasını tartışıyor.

85 ÜLKE DESTEK ÇIKTI
İtalya'da başlayan ve Başbakan Romano Prodi'nin de bastırmasıyla BM'ye taşınan konu çarpıcı ifadelere sahne oldu. BM'ye üye 192 ülkeden Amerika ve Çin başta olmak üzere idamların en yoğun yaşandığı bazı ülkeler itiraz ediyor. 85 ülkenin imza attığı taslakta en çarpıcı bölümler, yıllarca işlemedikleri suçtan dolayı idamı bekledikten sonra masum oldukları anlaşılan mahkûmların anlattıkları... Üç mahkûmu bir araya getiren, Uluslararası Af Örgütü oldu. BM merkezinin bulunduğu New York'a getirilen Edward Edmary Mpagi, Ray Krone ve Sakae Menda, haksız yere ölümü bekleyişi anlattı BM üyelerinin temsilcilerine...

İLK ADIMI ATAN VENEZÜELLA
Dün başlayan oturumda BM, idamın kaldırılması yolunda ilk adım olarak moratoryum ilan edip idam cezasını askıya almayı oylayacak. Üyelik için en önemli şartlarından biri olarak idamın kaldırılmış olmasını isteyen Avrupa Birliği ülkeleri, BM'den bu yönde karar çıkması için bastırıyor. İdam cezasını kaldıran ilk ülke Venezüella (1853). Aralarında Türkiye'nin de olduğu 133 BM üyesi ülke ise idam cezasını uygulamadan kaldırdı.

712
Türkiye'de Cumhuriyet döneminde 15'i kadın 712 kişi idam edildi. 15 Ocak 2003'te Türkiye idam cezasını uygulamadan kaldırıldı.

2790
Çin idam sayısında ilk sırada. Geçen yıl 2 bin 790 kişi idama mahkum edildi. 1010 mahkumun cezası da infaz edildi.

53
ABD'de geçen yıl 53 mahkûm idam edildi. İdam cezasının yeniden yürürlüğe girdiği 1976'dan bu yana yeni deliller sayesinde 100 kişi idamdan kurtuldu.

177
İdam listesinde İran da üst sırada. Geçen yıl 177 idam gerçekleşti. İdam cezaları meydanda asılarak gerçekleşiyor. Eşine ihanet eden kadının cezası recm.
Haberin fotoğrafları