kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Vatikan, Ortodoks kilisesi ile uzlaşı arıyor

Yeni Haber
Vatikan ile Ortodoks Kilisesi arasında 950 yıldır devam eden bölünmeye son vermeye yönelik bir belge hazırlandığı, uzlaşı sağlanması halinde Fener Rum Patrihanesinin konumunun önemli ölçüde güçleneceğini, Rum Patriği Bartolomeus'un da bir "Ortodoks Papası"na dönüşeceğini öne sürdü.

İngiliz The Times Gazetesi, Vatikan'ın Ortodoks kilisesi ile uzlaşı aradığını yazdı. Gazete, 950 yıldır Ortodoks Kilisesi ile arası açık olan Roma Katolik Kilisesi'nin bu bölünmeye son verecek uzlaşıyı içeren bir dökümanı hazırlandığını belirtti.

Gazetedeki haberde Ortodoks ve Katolik yetkililerinden oluşan özel bir komisyon tarafından hazırlanan ve 46 paragraftan oluşan "Ravenna Belgesi"nde birleşmiş bir kilisenin öngörüldüğü, Papa'nın da en üst patrik olarak kabul edileceği" ifade edildi.
Katolik ile Ortodoks kiliselerinin birleşmesinin Papanın otoritesinin sınırlandırabileceği belirtildiği haberde "Buna karşın, böyle bir mutabak, İstanbul Patriknahesini, Müslüman dünyası ve diğer Ortodoks kiliseleriyle ilişkilerinde güçlendireceği kaydedildi.

Söz konusu belgenin, Papa Benedict'in 23 Kasım'da bütün dünyadan kardinallerinin katılımıyla Roma'da düzenleyeceği toplantıda ana maddeyi oluşturacağı ifade edilen haberde buna karşın Ortodoks kilisesinde İstanbul ile Moskova arasındaki ihtilafların nedeniyle Roma ile birleşme konusunda Ortodoks kilisesinde anlaşma sağlanmasının zor göründüğü ifade edildi.

Belgeyi hazırlayan Komisyon'a Rum Fener Patrihanesinden Metropolit Ziziulas'ın da katıldığı belirtilen haberde şöyle yazıldı:
"Ortodokslar Roma'ya yakınlaşabilse Türkiye ve Müslüman dünyası ile ilişkileri yakın olan İstanbul patrikhanesinin Türkiye ve dışındaki Müslüman dünyası ile diyaloğusunda daha güçlü etkileri olacaktı. Bu bölünme ortadan kalkarsa, Patrik Bartolemous'un bir Ortodoks 'papası'na dönüşür".

(ANKA)