kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Şemsi Bayraktar

Özel tarımı keşfetti, Ziraat'e rakip oldu

(ANKARA)
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar, Ziraat Bankası'nın kredi isteyen çiftçilere zorluk çıkardığını belirtirken "Özel bankalar 3.3 milyar YTL kredi verdi, Ziraat da 3.5 milyar YTL" dedi..
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Ziraat Bankası'nın kredi isteyen çiftçilere büyük zorluklar çıkardığını, tarım kredilerinde özel bankaların Ziraat'i yakaladığını açıkladı. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, bankanın kuruluş amacına uygun hareket etmesi gerektiğini söyledi. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla 2004 yılında faiz indirimi başlatıldı. TZOB, faiz indirimli kredi kullandırma ayrıcılarına sahip olan Ziraat Bankası'nın uygulamada zorluk çıkardığını öne sürdü. TZOB'un açıklamasında, Banka'nın, kredi talebiyle gelen çiftçilere, teminat olarak "şehirde daire, arsa, kefil olarak ise memur, esnaf" istediği, bu yüzden birçok çiftçinin ihtiyacı olan krediyi alamadığı belirtildi. Açıklamada, "Halen çiftçilerimize verilen tüm tarımsal destekler Ziraat Bankası aracılığıyla ödenmekte ve Ziraat Bankası sadece bu aracılıktan 26.5 milyon YTL gelir elde etmektedir" denildi. Destek ödemesi yapılan 2.8 milyon çiftçinin Ziraat Bankası'nda hesabı bulunduğu belirtilen açıklamada, TZOB ve Ziraat odalarına ait mevduatların da bu bankada tutulduğu bildirildi.

'TEMİNAT ŞARTLARI AĞIRLAŞTI'
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, bankanın misyonuna uygun davranması gerektiğini belirterek, son yıllarda Denizbank, Akbank, Finansbank, Türkiye İş Bankası, Garanti Bankası, Şekerbank, Halk Bankası, Vakıfbank, TEB, Fortis, Yapı Kredi bankalarının da tarımsal kredi kullandırmaya başladığını söyledi. Bayraktar, Ziraat'ın teminat şartlarını ağırlaştırması ve çok seçici davranmasının, faiz oranları yüksek olsa da çiftçileri özel bankalara yönlendirdiğini ifade etti. Bayraktar, Ziraat Bankası'nın tarımsal kredilerde uyguladığı normal faiz oranının yüzde 17.5 olduğunu, Bakanlar Kurulu kararıyla verilen destekle bu oranın, konusuna göre yüzde 7-13 arasına düştüğünü söyledi. Bayraktar, "Aradaki fark devlet tarafından karşılanmaktadır. Özel bankalar ise çiftçilerimize yüzde 20-25 arasında faiz oranları ile tarımsal kredi kullandırmaktadır. Özel Bankalar bu konu ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı kapsamına girmediği için devlet destekli (faiz indirimli) kredi kullandıramamaktadır" dedi.