kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Rob Routs Canan Ediboğlu

'Petrol fiyatlarındaki artıştan sanıldığı kadar mutlu değiliz'

Shell Grubu Murahhas Azası Routs, "Petrol fiyatı düşmeli. Ayrıca esas petrol üreten ülkeler kazanıyor, biz bundan sanıldığı kadar mutlu değiliz" dedi..
Shell Grubu Murahhas Azası ve Petrol Ürünleri Üst Yöneticisi (CEO) Rob Routs, petrol fiyatlarının varil başına 100 dolar mertebesine ulaşması için hiçbir gerekçe ve nedenin olmadığını belirterek, "Arz ve talep dengeli. Yeterince petrol var. Kimse arabasına benzin almak için kuyruklarda beklemiyor. Artışın arkasında, geniş ölçüde spekülasyonlar yatıyor. Fiyatların düşeceğini öngörüyoruz" dedi. Shell'in 100'üncü yıl kutlamaları dolayısıyla Türkiye'ye gelen Routs, petrol fiyatlarının seviyesinden memnun olmadıklarını da dile getirerek, sürdürülebilir bir büyüme için fiyatların düşmesi gerektiğini ifade etti. Routs, "Ayrıca burada esas kazanan petrol üreten ülkeler" diye konuşurken, petrol şirketlerinin maliyetlerinin de dikkat çekecek ölçüde yükseldiğini kaydetti. "Belki 20, 30, 40 milyar dolarlar seviyesinde kâr ediyoruz ancak çok yoğun yatırım yapıyoruz. 12-15 milyar dolar arası olan yıllık maliyetimiz 25 milyar dolar seviyesine çıktı, bunu da göz önünde tutmak gerek" şeklinde devam eden Routs, fiyatı ticaret, siyasi istikrar ve arz-talebin belirlediğini dile getirdi.

TALEP İKİYE KATLANACAK
Routs, Türkiye'nin Kuzey Irak'a olası bir operasyonunun petrol fiyatları üzerinden etkisi konusunda ise, "Siyasi konulara girmek istemiyorum. Ama genel olarak siyasi istikrarsızlığın petrol fiyatlarını ve volatiliteyi artırdığı da bir gerçek" şeklinde konuştu. Routs ayrıca, "Hiçbir şey değişmezse 2050 civarında dünya nüfusu 9 milyara ulaşacak ve kullanılan enerji miktarı bugün kullandığımızın 2 katı olacak. Hindistan ve Çin bu rakamı daha da artırabilir" dedi.