kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kaybetme korkum yok

CHA
Yeni Haber
A Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim, yarın oynanacak olan Norveç maçı öncesinde düzenlediği basın toplantısında kaybetme korkusu yaşamadığını söyledi.

Maçın oynanacağı Ullevaal Stadı'nda yapılan son antrenman öncesinde düzenlediği basın toplantısında, maçın kaybedilmesi halinde istifa edip etmeyeceği konusundaki sorulara da cevap veren Terim, "Kaybetme korkusu yaşamıyorum. Oyuncularıma da bunu yaşatmamak için çalışıyorum. Ben hayatta her şeye hazırlıklıyım. Sorumluluğumu da çok iyi biliyorum. Bu tip maçları da çok oynadım. Önemli olan futbolcu grubuna ne az ne yoğun olarak bu tür kaygıları yaşatmaktır. Önemli olan kaybetme korkusunu kazanma azmine çevirmektir. Ben de bunu başardığımızı düşünüyorum." dedi.

Forvet oyuncuların performansını da değerlendiren Terim, Norveç'i tanıyıp tanımamasıyla ilgili soruya da şöyle cevap verdi: "Ben artık her kampta o sakat bu sakat demekten bıktım. Bu yüzden artık bu konuyu gündeme bile getirmiyorum. Siz sorduğunuz için cevap veriyorum. Dünyanın en fazla sakatlık yaşayan milli takımıyız. Faydalanmayı düşündüğümüz oyuncuların daha birinci günden sakat gelmeleri ve maalesef Norveç maçında oynayamayacak olmaları kötü bir şey. Forvette Fatih Tekke sakatlanınca Mehmet Yıldız, Semih Şentürk ve Nihat Kahveci var. Serhat da bu mevkide oynayabiliyor. Ben bu oyuncuların formundan memnunum. Norveç'in sadece santraforu uzun boylu değil. Genel olarak uzun boylu oyunculardan oluşan bir takım. Biz ilk maçtan Norveç'i yeterince tanıyoruz. Frankfurt'taki ikinci yarı oyun olarak bizim için çok geçerli. Herkes bu maçta ne yaptığımızı biliyor. Ben takımıma güveniyorum."

Norveç'i yenip İstanbul'a 'Hoş geldin İmrapator' sesleri duymayı şimdiden hayal edebiliyor musunuz? sorusuna ise Terim, esprili bir cevap verirken, ''Son zamanlarda çok değişik sesler duyuyorum. Norveç maçından sonra İstanbul'a indiğimizde 'hoş geldin imparator'u duyarsak güzel olur. Ben bu tür sesleri duymaya çok alışkınım. Asıl öbürlerine (Fatih Terim istifa sesleri) alışkın değildim ama maalesef son zamanlarda onları da duymaya başladım. Ben her şeyi çok yoğun yaşıyorum. Biz burada kazanıp Türkiye'ye dönmek istiyoruz. Dezavantajlı olduğumuzun bilincindeyiz. Hem seyirci hem saha onların. İlk maçta ne saha ne de seyirci bizimdi. Şimdi puan avantajı da onlardan yana. Biz buraya 4 puan farkla gelebilirdik. Ancak olmadı. Hayatta bazen farklı şeyler oluyor. Biz gerçeklere bakacağız. Şu anda her sonuca hazırlıklıyız."

Terim, Carew'den çekiniyor musunuz? sorusuna ise, ''Carew, çok etkili bir oyuncu. Gruplarda da çok etkili oynadı. Hakikaten bugün Avrupa'nın en iyi oyunculardan bir tanesi'' diye cevap verdi.

Bir karşılaşmanın tamamını planlamanın çok kolay olmadığını da belirten Terim, ''Oyunun gidişatı bize çok şeyi gösterecek. Tabii iyi başlamak istiyoruz. Bazı istenmeyen durumlara karşı karşı hamle hazırlığımız var. Ancak bazen hiç aklınızda olmayan bir hale de dönüşebilir maç. Bunu da tecrübemizle, bilgimizle birikimimizle aşmaya çalışacağız. Ancak oyunun geneli için bir planımız var. İnşallah bu plan da tıkır tıkır işler. Şimdi Mehmet Topuz ve Yıldıray'ı oynatmak istiyorduk. Ancak olmadı. Şimdi Deniz'in de ağrıları var. Genel olarak sistem veya taktik bazında bazı şeyleri oyun içinde futbolcular belirliyor. Oyun içinde risk zaten aldığımız bir şey. Türkiye'de zaten her meslek bir risk taşıyor. Biz de bu riskleri alacağız. Biz nasıl kazanmamız gerektiğini biliyoruz. Oyuncularıma da bunları uzun uzun anlattım. Futbol bazen öyle oyun ki farklı şekilde seyredebilir. İnşallah bu planlarımız gerçeğe dönüşür." diye konuştu.

Terim, "Hareide maçı kaybetmesi halinde istifa edeceğini söyledi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?" diye soran basın mensubuna ise, ''Maalesef futbolun gerçeği bu. Belki doğrusu değil ama gerçeği. Türkiye'de de durum bu. Ancak bu o teknik adamın kararı. Saygı duyuyorum. Ben baskıyı kaldıracak durumdayım. Kaybedersek istifa mı yoksa istifade mi edeceğiz, onu o zaman düşüneceğiz.'' diye cevap verdi.

Fatih Terim'in basın mensuplarının sorularına verdiği cevaplar ise şöyle;

- Norveç maça çok hızlı başlıyor. Bu dakikada bir gol atmamız onları demorilize eder mi?

- Nasıl başlayacaklarını sadece tahmin edebilirim. Rakibin formda olduğu, moralli olduğu ve özelikle de bizim maçtan sonra 4-1-4-1 sistemini iyi uyguladıkları bir gerçek. Çok güçlü orta sahaları var. Türk milli takımın da çok kaliteli oyuncular var. Biz zaten bu kalitemizi harekete geçirdiğimiz de ne yaptığımız ortada. 4 maçta 12 puan toplayıp hiç gol yemedik. Erken bulunacak bir gol elbette ki lehimize olur. Arkada açık alan bulmak bizim işimize gelir. Özellikle defans ile kaleci arasına atılacak toplarda etkili oluruz.

- Norveç maçı öncesi bir baskı hissediyor musunuz?

- İstifa mı istifade mi bakacağız? Muhak ki bir baskı var. Ancak ben bu baskıyı bertaraf etmek zorundayım. Ben duygu ve heyecanları kontrol eden bir insanım. Özellikle takımımın. Bir baskı unsunu elbette ki var. Ama kontrol edebiliyorum. Sonucun sorumluluğunu da alacak kapasitedeyim. O erdemdeyim, o tecrübedeyim. Buradaki gerçeklere bakılırsa en önemli soru bu olsa gerek. Ben daha güzel şeyler düşünüyorum. İnsanlar iyi giderken de bırakır kötü giderken de devam edebilir diye bir gerçek var futbolda. Burada ben sadece takımıma olan güveni ifade ediyorum. Ben kaybetmeyi hiç ağzıma almadım.

- Emre'nin gelmesinden sonra çok puan kaybı oldu. Ritim mi bozuldu?

- Emre bizim takımımıza her zaman katkı sağlar. Ritim bozukluğu olduğuna inanmıyorum. Şöyle bir şey vardır. Bazı şeyler değiştirseniz eleştirirsiniz, değiştirmeseniz eleştirirsiniz, bazıları da her şeyi eleştirir. Bu doğru değil ama gerçek. Şimdi değiştiği için eleştiriliyor. Emre oynamıyor diye üzüntülerinizi belirtmiştiniz. Şimdi oynuyor diye eleştiriyorsunuz. Şartlar bu çocukların 4 maçta gol yemediği ve pozisyon sayısının da fazla olmadığını unutmayalım. Biz o zaman takım savunmasını iyi yapıyorduk. Sabri ve Hamit ikilisini bozmak zorunda kaldık. Sabri'nin dinamizmi Hamit'in açıklarını kapatıyordu. Arda çok formdaydı o sakatlandı. Arkasından Tümer'i oynatamadık. Yıldıray'ı hiç kullanamadık. Bu yüzden bulduğumuz oyuncuları bu sisteme yerleştirdik.''

TAKIM SON ÇALIŞMASINI DA YAPARAK KAMPA GİRDİ

Bu arada Fatih Terim, basın toplantısından sonra maçın oynanacağı Ullevaal Stadı'nda son çalışmasını yaptı. İlk 15 dakikası basına açık olan çalışmada oyuncuların son taktik çalışmayı yaptığı belirtilirken, Fatih Terim'in Norveç maçının son provasını yaptırdığı ilk 11'inin üzerinde dikkatle durduğu belirtildi.
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Galatasaray 12 8 4 0 24 8 28
2 Sivas 12 9 1 2 23 9 28
3 Fenerbahçe 12 6 4 2 18 12 22
Tümünü göster...
4 Beşiktaş 12 6 3 3 14 11 21
5 Kayseri 12 5 5 2 18 13 20
6 İ.B.B. Spor 12 5 3 4 16 12 18
7 Denizli 12 5 3 4 18 15 18
8 Ankaragücü 12 5 3 4 14 14 18
9 G.B. Oftaş 12 5 2 5 14 12 17
10 Trabzon 12 4 4 4 14 13 16
11 Konya 12 4 4 4 14 21 16
12 Gaziantep 12 4 2 6 14 16 14
13 V.Manisa 12 3 4 5 17 20 13
14 Bursa 12 2 6 4 12 14 12
15 Ç.Rize 12 3 1 8 11 25 10
16 G.Birliği 12 2 3 7 14 20 9
17 Ankaraspor 12 1 5 6 9 15 8
18 Kasımpaşa 12 2 1 9 8 22 7
Haftanın Maçları
12. Hafta
 Denizli 2  
  Trabzon 0  
 Ankaraspor 1  
  İ.B.B. Spor 1  
 Konya 2  
  Ç.Rize 1  
 V.Manisa 1  
  Bursa 1  
 Ankaragücü 1  
  Gaziantep 0  
 Kasımpaşa 1  
  G.B. Oftaş 3  
 Beşiktaş 1  
  Sivas 2  
 Kayseri 2  
  Fenerbahçe 1  
 Galatasaray 3  
  G.Birliği 2  
Haftanın Maçları
13. Hafta
 Ç.Rize Kasımpaşa  
 İ.B.B. Spor Denizli  
 G.B. Oftaş Beşiktaş  
 Sivas Kayseri  
 Trabzon Galatasaray  
 Fenerbahçe Ankaraspor  
 Gaziantep G.Birliği  
 Ankaragücü V.Manisa  
 Bursa Konya