kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kayak merkezlerinde kar kalınlıkları

Yeni Haber
Türkiye'nin önde gelen kış turizm merkezlerinden Kars Bayraktepe'de sezon bu hafta, Erzurum Palandöken ve Bolu Kartalkaya'da ise Aralık ayının ilk haftasında açılacak.

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Bayraktepe Kayak Merkezi'nde sezonun bu hafta açılacağı bildirildi.

Sarıkamış Kaymakamı Rahmi Köse, bu yıl erken yağan karla birlikte pistlerde kar kalınlığının 60 santimetreye ulaştığını söyledi.Pistlerde her türlü hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Köse,

''Kaymak yapmak için herhangi bir engel kalmadı. Pistlerde yeterli kar mevcut. Bu hafta kayak sezonunu açacağız. Bu kış Sarıkamış yerli ve yabancı turistlerle dolup taşacak'' diye konuştu.

Çamkar Otel Genel Müdürü Mustafa Kızıl geçen yıla göre bu sezon 1.5 ay önceden kayak sezonunu açacaklarına dikkati çekti.Otellerindeki doluluk oranın yüzde 72 olduğunu ifade eden Kızıl, ''Bayram ve yılbaşı tatili için çok yoğun bir şekilde rezervasyon alıyoruz. Ümit ediyorum ki sezon sonuna kadar bu yoğunluk devam eder'' diye konuştu.

Bayraktepe Kayak Merkezi'ndeki Toprak Otel'in doluluk oranının ise yüzde 75 olduğu öğrenildi.

ULUDAĞ

Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ'da, kar kalınlığı 24 santimetre olarak ölçüldü.

Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden alınanı bilgiye göre, sezonun ilk karının bir ay önce yağdığı ''Beyaz cennet''te iki gün önce başlayan hafif kar yağışı aralıklarla devam ediyor.

Yetkililer, kar yağışının zaman zaman yerini karla karışık yağmura bırakarak hafta sonuna kadar devam edeceğini, ancak yağışın çok etkili olmayacağını bildirdi.

Bölgede dün gece eksi 1, sabah itibariyle de 2 derece olarak ölçülen hava sıcaklığında da birkaç gün içinde değişiklik beklenmediğine işaret eden yetkililer, bölgede önümüzdeki haftadan itibaren yoğun kar yağışının beklendiğini söylediler.

Bu arada, sezonun 15 Aralıkta açılması planlanan Uludağ'da, otel
işletmecileri hazırlıklarını sürdürüyor.

İşletmeciler, kar azlığı nedeniyle geçen yıl iyi bir sezon geçirmediklerini, ancak bu yıldan ümitli olduklarını belirterek,

''Bölgede sezonun 15 Aralıkta açılması planlanıyor. Ancak, karın durumuna göre bu tarih geriye çekilebilir. Bu sezon, yerli turistlerin yanı sıra başta Rusya olmak üzere yurt dışından da çok sayıda tatilcinin Uludağ'ı tercih edeceğini tahmin ediyoruz'' dediler.

PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ

Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi'nde sezonun Aralık ayı başında açılacağı bildirildi.

Merkezdeki pistlerde kar kalınlığının 30 santimetre olduğu belirtildi.Dedeman Otel Genel Müdürü Mehmet Varol, sezonun açılması için çalışmaların devam ettiğini, Aralık başında sezonu açacaklarını kaydetti.Yerli ve yabancı turistlerden özellikle Aralık ve Ocak ayları için büyük talep olduğunu anlatan Varol, ''Şu an doluluk oranımız yüzde 70 civarında. Sezonun açılmasıyla yüzde 100 doluluk oranına ulaşacağımızı düşünüyorum'' diye konuştu.

KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde sezon, Aralık ayının ilk haftasında açılacak.

Kentte 4 gündür aralıklarla etkili olan yağış nedeniyle kayak merkezinde kar kalınlığı 40 santimetreye ulaştı. Yöredeki Kartal Otel'in çalışanları, sezonun ilk kayağını yaptı.

Kartalkaya'daki otellerin yetkilileri, sezonun bu yıl erken açılacağını ifade ederek, kar kalınlığı 50 santimetreye ulaştığında merkezin kayak yapmaya elverişli hale geldiğini belirttiler. Yetkililer, sezon henüz açılmamasına rağmen rezervasyon için çok sayıda başvuru aldıklarını kaydettiler.

Merkezde sezon, Aralık ayının ilk haftasında açılacak. Önceki yıllarda, sezon açılışı Aralıkın üçüncü ve dördüncü haftalarında yapılıyordu.

KARTEPE KAYAK MERKEZİ

Kocaeli'ndeki Samanlı dağlarının zirvesi olan Kartepe'deki The Green Park Kartepe Resort Oteli Kayak Tesisleri'nde kar kalınlığının 15 santimetre civarında olduğu bildirildi.

İstanbul'a en yakın kış sporları merkezi Kartepe'de zor, orta ve kolay derecede, uzunlukları 400 ile 3 bin 500 metre arasında değişen 14 kayak pisti bulunuyor. 3'ünde telesiyej, 1'inde teleski olan pistlerin, kar kalınlığının 80 santimetreye ulaşması halinde kayakseverlerin hizmetine açılabileceği öğrenildi.

Beş yıldızlı 250 oda ile 750 yataklı otelde tüm odaların rezerve edildiği, otelin bu akşamdan itibaren hafta sonunu dolu geçireceği belirtildi.

ILGAZ KAYAK MERKEZİ


Kastamonu'da birkaç gündür etkisini hissettiren yağışla birlikte, Ilgaz Dağı Kayak Merkezi'ndeki kar kalınlığı 30 santimetrenin üzerine çıktı.Kayak merkezinde bulunan otellerdeki doluluk oranlarının hafta sonları yüzde 70'lere ulaştığını belirten Ilgaz Oteller Birliği Başkanı Eray Öztürk, bu yıl erken yağan karla birlikte yeni sezon için gün saydıklarını söyledi.

Telesiyej sisteminin henüz faaliyete geçmediği için vatandaşların kendi imkanlarıyla zirveden kaydıklarını belirten Öztürk, yağışın bu şekilde devam etmesi halinde gelecek hafta kayak sezonunun açabileceğini söyledi.

ERCİYES DAĞI

Kayseri'deki Erciyes Dağı'nda kar seviyesinin yetersizliği nedeniyle kayak yapılamıyor.

Erciyes Dağı Kayak Merkezi'nde 2 bin 400 metre yükseklikteki 1. istasyon bölgesine kadar olan kısımda kar kalınlığı 2-3 santimetre ile sınırlı kaldı. Bu seviyeden yükseklere çıkıldıkça ise kar kalınlığı 40-50 santimetreye kadar ulaşıyor.

Kar yetersizliği nedeniyle merkezde henüz kayak yapılamıyor. Ancak, özellikle hafta sonları kayak merkezi ve Tekir Yaylası bölgesi piknikçi vatandaşlar tarafından ziyaret ediliyor. Merkezdeki teleferik, vatandaşların dağın yüksek kesimlerini gezebilmeleri için çalışıyor.

HAZARBABA KAYAK MERKEZİ

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi'ne yılın ilk karı yağdı.

Tesisin işletmecisi Ramazan Ayhan, yöreye ilk karın önceki yıllara göre erken yağdığını belirterek ''Bu karın devamı gelirse muhtemelen sezonu bu ayın sonunda açarız'' dedi.

Ayhan, yeni sezonda bu yıl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çok sayıda organizasyonu birlikte
gerçekleştireceklerini belirterek, Kayak Federasyonu Elazığ İl Temsilciliği görevini üstlendiğini bildirdi.

Yeni sezonda hem işletmeci, hem de kayak il temsilcisi olarak merkezde çok daha aktif bir görev yapacaklarını ifade eden Ayhan, ''Elazığ'da kayak sporunu belli bir noktaya getirmeye çalışacağız. Yılın ilk karı yağdı ama yağan kar yeterli değil, yağacak kar için zemini soğuttu, hazırladı. Zemin yağacak kara çok iyi hazırladı. Yağacak kar erimeden pistte kalacak. İlk kar, geçmiş yıllara göre erken yağdı. Bu karın devamı gelirse muhtemelen sezonu bu ayın sonunda açarız'' dedi.

AA