kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Kuzular savaşta

Başrollerini Robert Redford, Tom Cruise ve Meryl Streep'in paylaştığı "Aslanı Kuzulara" filmini seyrettim. Savaş karşıtı mesaj, daha ziyade Amerikalıları ilgilendiriyor. Savaştan siyasi kariyeri için yararlanmak isteyen bir senatör, öte yanda, Afganistan'ın kuzeyindeki karlı dağlarda can veren iki genç, Arian ve Ernest. Senatör Irving (Tom Cruise), kadın gazeteci Janine Roth'a (Meryl Streep), taktik değiştirdiklerini, tesbit edilen hedeflere nokta atışı yapılacağını açıklarken, ekranda sürekli hayata tutunmaya çalışan iki askeri görüyorsunuz. Gerçekler herkes için ne kadar farklı. Savaşın içinde olmak, bu işin politikasını yürütmek kadar kolay değil.
Amerika'da profesyonel askerlik var; yani, para karşılığı görev yapılıyor. Askere gönüllü gidilmesi, haksızlıkları önlemiyor. Filimde, Prof. Malley'in (Robert Redford) vurguladığı gibi askerliğe talip olanlar, çoğunlukla daha az eğitimli ve istikbal kaygısı taşıyan zenciler ya da Güney Amerika kökenli Amerikan vatandaşları.
Kaliteli bir film ama, eğlenmek isteyenlere pek tavsiye etmem. Bu arada, "Bir an önce Kuzey Irak'a girelim, asalım keselim" diye yüksekten atıp tutanların, ders alacakları bir hikâyenin söz konusu olduğunu hatırlatalım. Zirvede alınan bir siyasi karar, uç noktada insan hayatını söndürebiliyor. Karlı dağlar, Arian ile Ernest'e mezar oldu. Oysa, Senatör Irving, parlak kariyerini hiçbir şey olmamış gibi sürdürebildi. Kuzular savaşıyor, aslanlar kazanıyor.